Geruimde wietplantage
Geruimde wietplantage OM

Huisuitzettingen hennepkwekers: ‘Meest effectieve middel’

Politiek

BREDA - Het sluiten van een woning waar drugshandel plaatsvindt, is volgens het college ‘het meest effectieve middel’.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van Marike de Nobel (GroenLinks) en Bas Maes (SP). Zij uitten hun zorgen over de Bredase drugsproblematiek in een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Sinds het mogelijk maken van het sluiten van een pand in 2013 zijn vijftien woningen op last van de burgemeester gesloten. Bij handel in harddrugs wordt een woning direct gesloten. Bij handel in softdrugs sluit de burgemeester een woning na een tweede overtreding.

Een sluiting dient als herstelmaatregel en is volgens het college ‘het meest effectieve middel’. Een alternatief is het opleggen van een dwangsom. Sluiting zorgt ervoor dat alle bewoners geen toegang meer hebben. Het college laat weten: “Deze sluitingsbevoegdheid is gericht op het pand en niet tegen de exploitant, bewoner(s) of eigenaar.”

Volgens de briefschrijvers wordt het hele gezin van de dader, waaronder jonge kinderen, hier slachtoffer van. Zij komen op straat te staan. Bij drie van de vijftien sluitingsgevallen zijn kinderen betrokken. In overleg werd voor hen een tijdelijke woonruimte gevonden.

Zij doen een suggestie voor het invoeren van Tweede Kans-woningen in Breda, verwijzend naar het bestaan daarvan in Zeeland. Huurders krijgen dan bij een andere woningcorporatie een tweede kans onder een bepaalde voorwaarde. De dader moet samen met zijn of haar gezin verplichte hulpverlening en begeleiding krijgen.

Het college meldt bekend te zijn met deze zogenoemde Tweede Kans-woningen. “Wij vinden het interessant om samen met de coöperaties het model nader te onderzoeken.”