Afbeelding
Stefanie Vermeulen/De Connectors

Thieme klaar om te regeren ‘als groen anker in de coalitie’

Politiek

BREDA - Ze is een vreemde eend in de bijt. En dat wil ze zo houden. Zo sloot Marianne Thieme maandag haar boektournee af, in het Grand Theatre Boekhandel in Breda. Na tien jaar in de Tweede Kamer concludeert ze dat haar ontregelende rol haar prima past. “Ik wil mijn collega’s in het boekhoudersdebat wijzen op waar het écht over moet gaan.”

In een veertig minuten durende lezing die ze samen met, Ewald Engelen, hoogleraar sociale geografie en coauteur van Kanarie in de Kolenmijn hield, denderden de twee langs talrijke wereldproblemen – grootschaligheidssyndroom, overgewicht, intensieve veehouderij, belastingontduiking – om vervolgens enkele oplossingen aan te dragen -  basisinkomen, co2 uitstoot belasten, minder belasting op arbeid – en door te schakelen naar wie dat dan zouden moeten uitvoeren – Thieme zelf, en wij, het publiek. “Vergeet niet hoeveel invloed je kunt hebben. Het begint met een klein groepje dat zand in de machine gooit.”

'Vergeet niet hoeveel invloed je kunt hebben. Het begint met een klein groepje dat zand in de machine gooit'

Een winnaar is ze. Althans, volgens de peilingen. Die wijzen op vijf, of zes zetels. Nu heeft ze er twee. Maar kan deze vreemde eend, die niet de mens, maar dier en milieu vooropzet, die haar plannen niet laat doorrekenen door het Centraal Planbureau, haar mannelijke collega’s haantjes noemt en het liever heeft over ecologische footprint dan over economische groei, of het Bruto Binnenlands Product, ná woensdag, dan wel aanschuiven aan de formatie-tafel?

Groene anker
“Ik ben klaar om te regeren. Wij kunnen het groene anker zijn in de coalitie,” zegt Thieme. “De vraag is of ik dat wil. Wij zijn weliswaar klein, maar onze invloed in de oppositie is groot. Wij hebben vaak een doorslaggevende stem in de Kamer. Partijen zoals GroenLinks zijn steeds meer onze taal gaan spreken. Zij zeggen nu ook dat economische groei niet de oplossing is maar het probleem. Dát is de invloed die wij hebben.”

Regeren of niet, het maakt Thieme niet uit. Maar dan niet in een coalitie van VVD en PvdA, want, zo heeft ze de afgelopen periode vastgesteld, “die partijen delen elkaars idealen niet.” Wel ziet ze een coalitie voor zich met D66, GroenLinks, SP, PvdA, en ChristenUnie, partijen die wat haar betreft dicht bij elkaar staan als het gaat om natuur, klimaat en opkomen voor kwetsbaren. “Die hebben de afgelopen jaren het meest met ons meegestemd.”

Minister Marjan Minnesma
Of ze dan minister wordt weet ze nog niet. “Ik droom van invloed. Niet van posities.” Wie ze wel als minister ziet in een kabinet met haar partij is Marjan Minnesma van Urgenda. “Zij is heel goed. Ik hoop eigenlijk dat zij sowieso wordt gevraagd.”

Thieme de vreemde eend. Ze wil geen macht, maar invloed. Liever inspireren dan moties indienen, of wetsvoorstellen doen. Ze heeft het over ‘kijken naar een heel ander systeem’, met gemeenschapszin, meer tijd voor elkaar, aandacht voor sport en cultuur en persoonlijke groei. Maar wat dat allemaal gaat kosten, weet ze niet. Een kosten-baten-analyse heeft ze niet. En in de berekeningen van het Centraal Planbureau gelooft ze niet. “Als je kosten belangrijk vindt, als je daarvan precies een beeld wilt hebben, dan ben je misschien niet voor Partij voor de Dieren,” stelt ze.

Visie in plaats van doorberekening
“Wij vinden dat je moet weten wat onze visie is. Een totale doorrekening van een partijprogramma slaat helemaal nergens op. Al die doorrekeningen worden op 16 maart in de prullenmand gegooid, omdat geen enkel partijprogramma helemaal wordt uitgevoerd. Bovendien,” vervolgt ze, “ het CPB heeft het heel vaak mis. Het had berekend dat de zorg goedkoper zou worden als die zou worden geprivatiseerd. Niets is minder waar gebleken. Die voorspellingen van het CPB, daar moet je veel minder waarde aan hechten.” 

Tot slot de naam van de partij. Heeft ze er geen spijt van? “Nee. We realiseren ons dat het een smalle voordeur is, de naam. Maar ik vind het belangrijk om mensen te leren dat ze voorbij hun eigen belangen denken. Diegenen die eenmaal begrijpen hoe wij denken, geven hun stem voor altijd. We hebben een hele vaste achterban die steeds groter groeit.”