Logo bredavandaag.nl
Debat de Kiezer aan Zet van Chassé Theater en BN DeStem.
Debat de Kiezer aan Zet van Chassé Theater en BN DeStem. (Wijnand Nijs)

In elk geval drie Bredanaars in nieuwe Tweede Kamer

  Politiek

BREDA/DEN HAAG - De nieuwe Tweede Kamer herbergt in elk geval drie Bredanaars. Klaas Dijkhoff (VVD), Attje Kuiken (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) staan dermate hoog op de lijst van hun partij, dat zij zich verzekerd weten van een zetel de komende vier jaar.


Daar kan nog wel wat in veranderen. Dijkhoff was de afgelopen twee jaar staatssecretaris namens de VVD en lijkt een voorname kandidaat voor een ministerspost als de VVD inderdaad weer in de regering terechtkomt. Dat zou betekenen dat hij zijn plek in de kamer afstaat aan een volgende op de lijst van de VVD.

De formatie van een regering kan op die manier ook effect hebben voor Arend Meijer (D66). Meijer valt nu net buiten de prijzen met zijn 25e plek op de kandidatenlijst, maar zou gewoon een paar plaatsen kunnen opschuiven als D66 in de regering komt met mensen die nu nog boven hem op de lijst staan. 

Of het bij drie Bredanaars blijft is sowieso afwachten. Pas later wordt bekend op welke kandidaten voorkeurstemmen zijn uitgebracht. VVD'er Thierry Aartsen en CDA'ers Jeroen Bruins en Bob Bergkamp voerden daarvoor campagne in Breda en de rest van Brabant. Heel waarschijnlijk lijkt dit overigens niet. Voor een voorkeurszetel moet een kandidaat 25% van de kiesdeler halen. Die komt rond de 65.000 stemmen te liggen, wat betekent dat een kandidaat in elk geval zo'n 16.500 stemmen moet hebben gekregen. 

Bekijk hier ons dossier over de Tweede KamerverkiezingenFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief