Logo bredavandaag.nl
gemeente Breda

Stadserf krijgt nog dit jaar groene opknapbeurt

  Politiek

BREDA - Het Stadserf krijgt nog dit jaar een groene opknapbeurt. Dat blijkt uit antwoorden van het college op raadsvragen van Basile Lemaire van Volkspartij Breda.


Lemaire drong in nieuwe vragen aan op een eerder toegezegd plan om het Stadserf om te vormen naar een groene verpoosplaats in het centrum. Of het daadwerkelijk zover komt, is onduidelijk. De eerste stappen worden wel dit jaar gezet. “Te denken valt aan de vergroening van de gevel van het Stadhuis en het vergroenen van de zijkanten van het Stadserf.”

De gemeente heeft een aantal scenario’s laten ontwikkelen voor het vergroenen van het Stadserf. In het meest groene scenario verdwijnen alle parkeerplaatsen en wordt het erf, waar ooit een hoedenfabriek stond, een klein stadspark.

Al doet het college daar geen uitspraak over, dat scenario lijkt niet voor de hand liggend. “We gaan ervan uit dat we de verblijfskwaliteit kunnen verbeteren zonder afbreuk te hoeven doen aan het feitelijke gebruik van het Stadserf”, schrijft B&W aan Lemaire.

Dat feitelijke gebruik komt op dit moment neer op gebruik als parkeerplaats voor raadsleden, gebruikers van het Stadhuis, omwonenden en ondernemers. In totaal zijn er 40 volwaardige en 2 kleine parkeerplaatsen op het binnenpleintje. In twee van de scenario’s verdwijnt er minder parkeerruimte, te weten drie en acht plaatsen.

Het groener maken van het Stadserf dient meerdere doelen, aldus de scenariouitwerking. “Naast het veraangenamen van een recreatieve route is het zorgen voor een klimaatbestendige binnenstad een belangrijke opgave”, valt te lezen. “Het ontstenen van de binnenstad is een belangrijke opgave om de ‘hittestress’ tegen te gaan. In de binnenstad is het met warme dagen 8 graden warmer dan het buitengebied. Een verzachting van het Stadserf kan een bijdragen leveren in deze opgave met ruimtelijke adaptatie.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief