Logo bredavandaag.nl
Paula Wiseman

Facebook-evenementen als steun voor actie tegen stoepkrijtverbod

  Politiek

BREDA - De actie van GroenLinks om een eind te maken aan het stoepkrijtverbod in Breda, heeft op sociale media geleid tot een storm aan reacties. Er zijn diverse Facebook-evenementen aangemaakt, bedoeld om uit protest Bredase straten te bewerken met stoepkrijt.


Kinderen in de gemeente Breda mogen niet zonder schriftelijke toestemming van de gemeente op straat stoepkrijten. Dat is al sinds 1970 vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook in andere steden staat dit wetsartikel in de APV.

GroenLinks is daar nu op diverse plaatsen tegen in verzet gekomen, via schriftelijke vragen aan B en W. Ook in Utrecht, Apeldoorn, Leiden en Den Haag heeft de partij dergelijke vragen gesteld.

In de APV staat dat het verboden is om “zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende (...) met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen.” Het is onderdeel van ‘Maatregelen tegen overlast en baldadigheid’.

De GroenLinks-raadsleden Merijn Scheifes en Jos Koniuszek vinden dat Breda deze ‘kinderachtige overbodige regels’ zou moeten schrappen uit de APV. Inmiddels zijn meerdere Facebook-evenementen aangemaakt. Project Asterd organiseert het evenement ‘stoepkrijten met de wijk’ en roept alle bewoners op om komende zondag te komen stoepkrijten. “Op zondag 14 mei maken we een statement door massaal te gaan stoepkrijten op het grote voorplein op Winkelcentrum Heksenwiel in Breda”, aldus de Facebookpagina.

Ook het Facebook-evenement ‘Stoepkrijt Festival Breda’ heeft al 249 geïnteresseerden en 68 aanwezigen op Facebook. Volgens de pagina vindt deze bijeenkomst plaats op 16 juni op de Grote Markt.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief