Burgemeester Depla en de wethouders De Beer, Haagh, Arbouw, Adank, Van Lunteren en De Bie (vlnr) presenteerden samen de Voorjaarsnota 2017.
Burgemeester Depla en de wethouders De Beer, Haagh, Arbouw, Adank, Van Lunteren en De Bie (vlnr) presenteerden samen de Voorjaarsnota 2017. Carl Mureau

'Gave stad' Breda is gezond, knapt kruispunten op en gaat bruggen verlichten

Politiek

BREDA – Om de doorstroming van het verkeer te verbeteren, gaan in 2018 weer drie grote kruispunten in Breda op de schop.

Op de Noordelijke Rondweg krijgt de kruising met de Belcrumweg een reconstructie. Bovendien wordt de Emerparklaan richting Lunetstraat aangepakt. Op de Zuidelijke Rondweg ondergaan de kruisingen met de Fatimastraat en Baronielaan een opknapbeurt. Het stadsbestuur trekt hiervoor 3,1 miljoen euro uit.

Dat maakten B en W dinsdagmiddag bekend bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2017. Op het terras bij Pier 15, naast Belcrum Beach, had wethouder Paul de Beer (financiën) een zonnig verhaal te vertellen, want Breda heeft geld genoeg en B en W zitten een jaar voor de verkiezingen nog vol ambitie.

“Breda is een gave plek om te leven, nu en in de toekomst”, zei De Beer. “Wij doen wat we beloofd hebben en bieden ruimte voor extra keuzes die door inwoners worden gedragen.” Op een totale begroting van zo’n 600 miljoen euro, verwacht het college komend jaar ruim 3 miljoen euro over te houden.

Ruimte voor investeringen is er volop. Daarom zetten B en W onder meer 7,5 miljoen euro opzij voor de realisering van een Topsporthal, waarvoor de plannen zich nog moeten uitkristalliseren. Kinderboerderij Wolfslaar krijgt voor zes ton een grondige facelift en de Markt van Prinsenbeek gaat voor een miljoen euro op de schop.

In navolging van de Grote Kerk en de Koning Willem-Alexanderbrug zullen ook andere bruggen straks mooi en kleurrijk worden verlicht. Hetzelfde gebeurt met het stadhuis op de Grote Markt en het (nieuwe) Stedelijk Museum aan de Boschstraat. Dat alles moet de aantrekkelijkheid van de binnenstad weer een beetje vergroten.

Naast het goede nieuws waren er ook zorgen. Breda krijgt, zoals alle grote steden, te weinig geld van het Rijk om alle bijstandsuitkeringen te betalen. Daar moet dus eigen geld bij: vier miljoen euro in 2018.  Ook de sociale werkvoorziening (voorheen de BSW) kost de stad geld, omdat het Rijk hierop heeft gekort. “Wij zijn robuust, lossen dit op, maar zijn het er niet mee eens”, zei De Beer. Samen met andere gemeenten heeft Breda de noodklok geluid over deze problematiek.