Logo bredavandaag.nl
Protesterenden taxichauffeurs blokkeren de weg rond de Nieuwe Prinsenkade.
Protesterenden taxichauffeurs blokkeren de weg rond de Nieuwe Prinsenkade. (Marcel van Dorst/SQ Vison)

Taxikeurmerk moet kwaliteit taxibranche Breda verbeteren

  Politiek

BREDA - De gemeente Breda gaat een keurmerk invoeren voor de taxibranche. Het Taxikeurmerk Breda wordt samen met de taxivertegenwoordigers en de politie uitgewerkt.


Dat meldt wethouder Boaz Adank in een brief aan de gemeenteraad. Doel is een verbetering van het taxivervoer in de stad. Voorbeeld voor het keurmerk is het model zoals dat in Den Bosch wordt gehanteerd.

“De taxi-collectieven staan achter het gemeenschappelijke doel en hebben te kennen gegeven volledig mee te werken aan het bereiken hiervan”, schrijft de wethouder. “Dit is een belangrijke voorwaarde om door te kunnen gaan met het proces. Het streven is om dit systeem in 2018 in te kunnen voeren.”

De invoering van het Keurmerk is in de afgelopen periode besproken met het Taxi Gilde Breda, Taxi Collectief Breda, Peutax en de politievertegenwoordigers. “Ook is toen afgesproken dat de Bredase taxivertegenwoordigers na het jazzfestival verder gei¨nformeerd zullen worden over het Bossche model en hoe dat voor Breda kan gaan functioneren.”

Rond carnaval ontstond er opnieuw onrust bij de taxichauffeurs. Met verschillende protestacties gaven de chauffeurs aan het niet eens te zijn met het in Breda gehanteerde vignet. Breda heeft de eisen voor het vignet inmiddels aangescherpt en de controle opgevoerd.

Zowel de gemeente alsook de taxibranche-vertegenwoordigers en de politie kwamen afgelopen periode tot de conclusie dat er meer nodig is om de doelstelling van gastvrij en aangenaam taxivervoer te realiseren in onze stad, schrijft Adank.

Adank haalt in zijn brief incidenten aan die het imago van de taxibranche in Breda schaden, zoals het weigeren van korte, onduidelijke ritprijzen, klemrijden van sommige chauffeurs tijdens acties en stakingen. En ook ‘vindt er regelmatig intimidatie en verbaal geweld plaats en worden taxichauffeurs van buiten Breda weggepest. Wij ontvangen klachten en soms zelfs aangiftes tegen Bredase chauffeurs.’ “Dit is niet goed voor de taxisector en Breda.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief