Logo bredavandaag.nl

Bavels plan voor geitenstal aanleiding kamervragen SP

  Politiek

BREDA - SP-Kamerlid Frank Futselaar heeft maandag vragen gesteld aan Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) over de gang van zaken rond plannen voor geitenstallen. Aanleiding zijn onder meer de plannen in Bavel voor een stal met 2700 geiten


Nieuwsuur besteedde afgelopen donderdag aandacht aan de toename van het aantal geitenstallen. Ook de Bavelse plannen passeerden de revue. Daar wil een ondernemer een varkensstal omvormen naar een stal voor geiten.

Op basis van het bestemmingsplan is deze wijziging door de gemeente Breda bijna niet te voorkomen.  “Helaas is er geen helder advies wat voor ons voldoende kompas is om op te varen, niet alleen op gevoel maar ook in juridische zin”, stelde wethouder Paul de Beer een week geleden tegenover BN DeStem.

De plannen zorgen voor veel onrust, vooral vanwege de link tussen de geitenhouderij en de besmettelijke Q-koorts. Een rapport van het RIVM wijst uit dat mensen binnen een straal van een kilometer een verhoogde kans op longontsteking hebben. Zo’n dertienhonderd inwoners van Bavel ondertekenden een petitie tegen de komst van de stal. Futselaar wil weten wat Van Dam vindt van de plannen.

Ook wil hij weten wat lokale bestuurders in de praktijk kunnen met het  advies om ‘bij het verlenen van vergunningen rekening te houden met de conclusies van het RIVM’.

Futselaar wil weten of de staatssecretaris bereid is ‘een helder advies te geven aan lokale bestuurders op basis waarvan zij een mogelijke vergunningaanvraag kunnen weigeren’.

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief