Logo bredavandaag.nl
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan.
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. (Hinke Rutten)

‘Breda houdt zich aan regels bij experiment bijstand’

  Politiek

BREDA - Breda houdt zich aan de regels van de Participatiewet als het gaat om experimenten met de regelvrije bijstand. Dat meldt het college in antwoord op vragen van VVD-fractievoorzitter Thierry Aartsen.


Aartsen stelde eind juni dat het ontbreken van een sollicitatieverplichting, waarvan volgens hem sprake zou zijn, in strijd was met de regels. Daarvan is geen sprake betoogt het college. “De Participatiewet spreekt niet over een sollicitatieverplichting, maar over de 'verplichting om naar vermogen algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen, te aanvaarden en te behouden'”, schrijft het college.

Met het Bredase project ‘Volledige Zelfregie’ wordt van deze verplichting niet afgeweken, aldus de Bredase bestuurders in het antwoord. “De kandidaat blijft verplicht om naar vermogen algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen, te aanvaarden en te behouden. Kandidaten dienen voorafgaande aan het traject een plan in bij de regisseur. Pas na goedkeuring van de regisseur kan worden gestart met dit traject. Indien dit traject niet voldoet aan de regels binnen de Participatiewet, dan wordt dit plan ook niet goedgekeurd.”   

De wet biedt gemeenten verschillende mogelijkheden om bijstandsgerechtigden naar werk te stimuleren, stelt het college. “Verplichtingen die opgelegd kunnen worden, zijn onder meer een verplichting om te solliciteren, een verplichting tot scholing of een verplichting tot inschrijving als werkzoekende bij het UWV Werkbedrijf.”

Per persoon kiest het college ervoor om een verplichting op te leggen die passend is voor de kandidaat en ‘die er voor zorgt dat de kandidaat zo snel mogelijk naar werk wordt geleid’. “Dat kan een verplichting tot solliciteren zijn, maar dit hoeft niet. Er is dus geen sprake van het opheffen van de sollicitatieplicht.”

Volgens het college is het zo dat in de praktijk in de meeste gevallen een verplichting tot solliciteren door colleges aan bijstandsgerechtigden wordt opgelegd.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief