Afbeelding
Marc de Vries

19 incidenten op Haagdijk in drie maanden; 'Integrale aanpak overlast'

Politiek

CENTRUM - De politie heeft tussen 1 april en 10 juli dit jaar negentien incidenten geregistreerd op de Haagdijk. Daarbij gaat het om één melding van handel in harddrugs en drie incidenten met bezit van softdrugs. In vijftien gevallen gaat het om overlast.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de VVD. Die kaartte de toegenomen drugsoverlast in het gebied aan. Bij het meldpunt van de gemeente kwamen er daarnaast in de periode van 1 april tot en met 30 juni drie meldingen van overlast door drugsverslaafden binnen.

Het college spreekt van een kwetsbaar gebied, waar het al langer bezig zijn met een integrale aanpak. Dat betekent dat een reeks aan maatregelen de overlast moeten beperken.             

Een daarvan is meer toezicht door gemeente en politie, nadat bleek dat de overlast van drugshandel en verslaafden met name aan de achterzijde van de AH-vestiging aan de Haagdijk toenam. “Er werd een mobiele camera geplaatst en handhavingsacties uitgevoerd.”

Ook hebben de wijkagent en stadsmarinier de overlast in het overleg Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Haagdijk besproken. “Tevens zijn in overleg met bewoners op het Koningsplein enkele fysieke ingrepen gedaan die gerelateerde overlast tot heden succesvol tegengaan”, schrijven de Bredase bestuurders. “Daarnaast wordt in het veiligheidshuis regie gevoerd op de aanpak en begeleiding van de personen die voor de overlast verantwoordelijk zijn.”

Opnieuw waarschuwt het college dat er geen sluitende lange termijn oplossing voor dit probleem is. “Een stad met een grootte als Breda zal altijd geconfronteerd worden met een zekere mate van overlast als gevolg van drugshandel en -gebruik. Ook de Haagdijk en omgeving is wat dat betreft een kwetsbaar gebied. Het beleid is er vooral op gericht om structurele overlast op e´e´n specifieke locatie zoveel mogelijk tegen te gaan.”         

Volgens het college is de drugsproblematiek in de wijken niet toegenomen nadat vorig jaar de problematiek op de Slingerweg en vervolgens in het Valkenberg werd aangepakt. “Dat neemt niet weg dat de drugsoverlast op sommige plaatsen de kop kan opsteken, maar dat door een goed contact met bewoners en ondernemers, een goede monitoring en samenwerkingsafspraken op wijk- en stedelijk niveau hierop adequaat actie wordt ondernomen.”