Logo bredavandaag.nl
Pater Moeskroen bij dinsdag 11 juli het spits af tijdens Palm Parkies 2017. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het volle bak.
Pater Moeskroen bij dinsdag 11 juli het spits af tijdens Palm Parkies 2017. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het volle bak. (Perry Roovers)

Drankregels en veiligheid Parkies onderwerp evaluatie

  Politiek

BREDA - Het verbod op meegebrachte drank in flessen en blik naar Parkies is onderwerp van de evaluatie tussen de gemeente en de organisator. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de SP.


Het college geeft aan kennis te hebben genomen van het besluit. “Voor de organisatie zijn verschillende incidenten aanleiding geweest voor het nemen van dit besluit, welke zij onder hun verantwoordelijkheid mogen nemen”, schrijft het college.

Daarmee benadrukken de bestuurders dat de organisator verantwoordelijk is voor de veiligheid op het terrein. “De politie biedt daar waar nodig ondersteuning aan de organisator. Dit is overeenkomstig de werkwijze bij andere evenementen.”

De conclusie dat de extra veiligheidsmaatregelen wel effect hebben op de opzet, deelt het college met de SP.  “Door deze maatregel verandert het open karakter van het evenement. We betrekken dit bij de evaluatie.”

Besproken wordt dan ook de  €15.000 subsidie aan Palm Parkies. Die is gebaseerd op het activiteitenplan van Palm Parkies en de afspraak een laagdrempelig ‘picknick-gedeelte’ te hebben. “Verandering van de randvoorwaarden zijn onderdeel van het gesprek en het definitief vaststellen van het subsidiebedrag”, aldus de gemeente.

Organisator Bas Witlox geeft aan dat wat hem betreft Parkies nog steeds laagdrempelig is. “Toegankelijkheid vinden wij heel belangrijk, maar de maatregelen hebben invloed, zeker. Daarnaast is het nog steeds mogelijk eigen drank mee te nemen, alleen niet in glas of blik. Bij de laatste editie zag je de georganiseerde picknickers ook al met wijn in pet-flessen.”

Uit het antwoord blijkt dat er volgens de gemeente tijdens Palm Parkies e´e´n incident is voorgevallen waarvan bij de politie aangifte is gedaan. “Een beveiliger heeft een klap gekregen van een bezoeker. Dit is het genoemde incident in het betreffende Facebook bericht.”

De maatregelen die Parkies heeft genomen, staan los van aangifte bij de politie, geeft Witlox aan. “Die klap tegen de beveiliger was de druppel. De maatregelen nemen wij op basis van wat wij gewenst gedrag vinden bij de bezoekers aan Parkies. Het park geldt, anders dan het ooit wat, als onze verantwoordelijkheid. Dan moeten wij ook maatregelen nemen. Omdat de gemeente dat wil, maar ook omdat we dat als goed huisvader noodzakelijk vinden. De laatste keer hebben we ook een groep herrieschoppers verwijderd.”

Witlox verwacht in september met de gemeente Breda te evalueren.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief