Raadsvergadering 7 september 2017
Raadsvergadering 7 september 2017 Wijnand Nijs

Partijen vliegen elkaar in de haren tijdens debat over knokpartij Hoge Vucht

Politiek vechtpartij

BREDA - ‘Holle retoriek’, ‘verkiezingspraat’ en ‘een show maken over de rug van kinderen’. Dirk Uijl (SP) ging er donderdagavond met twee benen in tijdens het actualiteitenuurtje van de gemeenteraad. Daarin stelden VVD en CDA de gebeurtenissen rond de knokpartij in Hoge Vucht aan de orde.

“Op zaterdag 9 september werd heel Breda opgeschud door een filmpje op de social media waarin te zien was hoe meerdere jongeren iemand in elkaar sloegen”, stelde Rick Zagers (VVD) namens zijn partij en mede-indiener Jeroen Bruijns. “De VVD Breda en het CDA Breda zijn geschokt door de brutaliteit van de daders en de lafheid van de omstanders. Zo is duidelijk te zien dat de omstanders het gevecht eerder aanmoedigden dan dat er werd geprobeerd het gevecht te stoppen. “

In het betoog stelden Zagers en Bruijns aan de collega-raadspartijen onder meer de vraag of de andere fracties ook voorstander zijn van een gesprek tussen politie en alle kijkers, een gesprek met de ouders.

Dirk Uijl mocht als eerste reageren. “Wij vinden het holle retoriek om een beeld van hard aanpakken te suggereren. Er zijn al maatregelen getroffen, kinderen zijn van school gestuurd, dat is nogal wat. De politie doet onderzoek”, gaf hij aan. “De heren Zagers en Bruijns maken een show over de rug van kinderen. Daar doen wij niet aan mee.”

Het leverde aan het eind van het rondje een vinnig commentaar op van Zagers, die het woord kreeg nadat ook de andere partijen hun zegje hadden gedaan. “Ik schrik van de woorden van Dirk Uijl van de SP, toch een echte volkspartij. Dat hij er hier niet over wil spreken, dat verbaast me. Gaat u dan maar flyers uitdelen”, sneerde hij.

Voorzitter Daan Quaars probeerde dit sluimerende gehakketak in de kiem te smoren. “Ik voel hier uitlokking aankomen.”
Tevergeefs: Uijl: “Er worden hier dingen in mond gelegd.”
Quaars: “Er is geen ruimte voor een reactie.”

Ook Yvonne de Heer-Seveke speelde eerder op de man. Zij verwees naar Zagers werk bij de vrijwillige politie, dat hij beter zou moeten weten voordat hij deze vragen ging stellen. Voorzitter Daan Quaars kapte dat af: “De heer Zagers staat hier als raadslid, daar kunt u hem op aanspreken.”

“Belangenverstrengeling, daar zijn jullie goed in bij de VVD”,  probeerde De Heer.
Buiten de orde, vond Quaars.

Cees van der Horst (BOB) sloot zich aan bij de SP, al ging hij er nog even flink overheen. “VVD wil laten zien hoe het opkomt voor veiligheid, terwijl in de Tweede Kamer hierop is bezuinigd. Deze vragen zijn voor de bühne en een trucje.”

Yvonne de Heer-Seveke en ook Tim van het Hof (D66) gaven aan dat de verschillende instanties adequaat hebben gehandeld. “Als dat niet was gebeurd, dan hadden we het er hier over moeten hebben”, stelde de D66-fractievoorzitter.  

Ook aan het college werden vragen gesteld. Burgemeester Paul Depla beantwoordde dit vanwege zijn portefeuille Veiligheid. “We gaan na afronding van het strafrechtelijk onderzoek in gesprek met scholen en wijkagenten, en als er aanleiding is, gaan we het gesprek aan met de ouders. het incident is goed opgepakt.”

Een van de vragen was wat Depla zou kunnen doen om incidenten te voorkomen. “Gebruik maken van APV, een samenscholing verbieden. En als frequent voorkomt, dan kan ik de voetbalwet gebruiken. Maar dat is nu echt niet aan de orde.”