Logo bredavandaag.nl
Wijnand Nijs

Harmonieën en fanfares vrezen gevolgen aanpassing muziekonderwijs

  Politiek

BREDA - Het muziekonderwijs dreigt ten onder te gaan aan bezuinigingen. Dat vreest de Federatie Bredase Verenigingen voor Blaasmuziek.


De federatie maakte donderdagavond tijdens een burgersessie van de gemeenteraad duidelijk dat het zich niet kan vinden in de koers die de Nieuwe Veste uitzet. Door vijftig handtekeningen te verzamelen kon het onderwerp tijdens een sessie besproken worden.

“Hoe gaat de Nieuwe Veste meer doen, met minder geld? Daar maken wij ons zorgen over”, vatte Wilfred van der Kloet, voorzitter Federatie in het tweede deel van de avond de avond samen.  

De belangrijkste zorgen gaan over de wat de federatie een ‘onethische stijging’ van het lesgeld noemt. De elf leden van de federatie, samen goed voor 850 muzikanten, vrezen dat daardoor de aanwas van nieuwe leerlingen afneemt en dus de toekomst van de harmonieën en fanfares in gevaar komt.

Van der Kloet onderstreepte het belang van professioneel muziekonderwijs voor de kwaliteit. “De gemeente heeft jaren geleden zelf het initiatief genomen om een muziekschool op te richten, met professionele gecertificeerde docenten”, stelde hij op een vraag van Hanna Budda (CDA). “Gevolg is de hoge kwaliteit die we in Breda hebben. We willen niet terug naar tijd dat ome Piet op zolder lesgeeft.”

Tijdens de sessie maakte Jan Verschuren duidelijk dat de federatie zich verrast voelde door het stuk: Partner in Participatie, dat de Nieuwe Veste presenteerde. Daarin staan de nieuwe uitgangspunten beschreven. “Dat is geschreven in 2016, maar wij hebben het pas in september 2017 kunnen gelezen. Wij zijn een overkoepelende organisatie. Gesteld wordt dat de federatie als partner gezien wordt, maar zo voelen wij dat niet.”

Peter Elbertse (fractie Elbertse/Groeneweg) verbaasde zich over de initiële positieve reactie van de federatie. “Die kan ik niet plaatsen.” Van der Kloet: “Wij wisten heel veel dingen niet, wij gingen ervan uit dat goed ging komen. Tot september, toen werd duidelijk dat niet goed ging gekomen.”   

Een oplossing kwam er niet. Binnenkort komt wethouder Marianne de Bie met een bespreeknotie die helderheid moet bieden. Frans van Hoogenhuyze (Concordia Ginneken) rekende na de vergadering nog eens voor hoeveel geld er nodig is om het muziekonderwijs voor 250 muzikanten van de federatieleden te onderwijzen. “Als je het lesgeld van €350 per jaar terugbrengt naar €200 per jaar, kost dat €37.500. Op 1 miljoen per jaar die de Nieuwe Veste uitgeeft aan docenten.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief