Logo bredavandaag.nl
Peter Elbertse

‘Lampen kerk niet volgens opdracht opgehangen’

  Politiek

BREDA - De nieuwe ledverlichting aan de Grote Kerk is niet in alle gevallen volgens opdracht bevestigd aan het monument. Dat bevestigt het college op vragen van raadslid Peter Elbertse. De kosten van het herstelwerk komen voor rekening van de aannemers.


Elbertse constateerde zelf enige weken geleden tijdens een rondleiding op Monumentendag dat er lampen in de kerk waren geschroefd, waar ze volgens de opdracht met klemmen bevestigd hadden moeten worden. “Hierdoor zijn de werkzaamheden officieel nog niet opgeleverd”, aldus het college in een antwoord aan Elbertse.

De foutieve montage werd op 19 december 2016 geconstateerd, blijkt uit de brief. Gelet op de aanstaande restauratie in 2017 is tijdens het handhavingstraject besloten de legalisatie en aanpassingen in de restauratie mee te nemen, aldus de bestuurders. “Voor dit doel is samen met de Stichting Grote Kerk en de restauratie-architect een studie verricht om te komen tot een zorgvuldig verbeterplan. Dit verbeterplan is met instemming van bovenstaande partijen voor een nieuwe omgevingsvergunning ingediend.”

Elbertse vroeg zich af of de uitvoerder van de werkzaamheden alsnog verplicht zou worden de apparatuur conform de verleende vergunning aan te brengen. Dat blijkt zo te zijn. “De aannemer wordt op een aantal punten verplicht aanpassingen aan te brengen aan de huidige situatie op basis van het verbeterplan waarvoor een nieuwe vergunningaanvraag is ingediend.”                   

Dat verbeterplan kost maximaal € 60.000, ongeveer 25.000 euro daarvan is voor extra werkzaamheden om een technische verbetering van de installatie door te voeren. “Een ander deel bestaat uit herstelwerkzaamheden van de huidige installatie. Deze kosten worden op basis van de oorspronkelijke opdracht en verantwoordelijkheden toegerekend aan de verschillende aannemers.”

De totale kosten van de vorig jaar aangebracht ledverlichting, bestaande uit het lichtontwerp, de engineering, de apparatuur, de montage- en de installatiewerkzaamheden,  bedroeg € 315.000.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief