Logo bredavandaag.nl
Thomas Bruning (NVJ) spreekt in tijdens de commissie Maatschappij van de raad.
Thomas Bruning (NVJ) spreekt in tijdens de commissie Maatschappij van de raad. (Wijnand Nijs)

Breda wacht landelijk onderzoek af voor instellen mediafonds

  Politiek

BREDA - Breda wacht landelijk onderzoek naar de toekomst van onafhankelijke journalistiek af voordat er verder gesproken wordt over een lokaal mediafonds. Dat laat wethouder Marianne de Bie weten in een brief aan de raad.                            


Tijdens de commissie Maatschappij sprak algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning zijn zorgen uit over de stand van de lokale media in het algemeen en Breda in het bijzonder. De commissie sprak over een mogelijke steun aan onafhankelijke lokale media naar aanleiding van een bespreeknotitie van D66, Trots en Volkspartij Breda.

Bruning sprak zijn hoop uit dat het stuk zou leiden tot een concreet Bredaas plan. “Het zou mooi zijn als Breda een voorloopstad is, met een innovatiemodel.” Dat lijkt nu niet te gaan gebeuren. Dat is jammer, stelt Bruning in een reactie. “We het betreuren dat Breda anders dan een stad als Leiden er niet voor kiest om vanuit een lokaal belang een voortrekkersrol te spelen, zeker nu er vanuit Den Haag geen extra geld te verwachten is voor de gesignaleerde problemen.”                       

De Bie refereert aan een bijeenkomst geweest met de woordvoerders van de fracties  op 10 juli 2017. Tijdens deze bijeenkomst is afgesproken dat er ambtelijk een onderzoeksopdracht wordt geformuleerd over de mogelijkheden voor het versterken van de lokale en regionale journalistiek.

In de brief aan de raad constateert ze dat er in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap momenteel een onderzoek naar de toekomst van de onafhankelijke journalistiek in Nederland plaatsvindt. “De uitkomsten van dit onderzoek worden medio 2018 verwacht. In dit 'Onderzoek naar de toekomst van de onafhankelijke media in Nederland' worden meerdere thema's verder uitgewerkt, waaronder de lokale en regionale journalistiek en de onderzoeksjournalistiek.”

Het onderzoek dat in opdracht van het ministerie wordt uitgevoerd is uitgebreid en sluit aan bij de onderzoeksopdracht voor Breda die met de woordvoerders is besproken. Ik stel voor om de resultaten van dit onderzoek (medio 2018) en de verdere uitwerking van de afspraken over lokale en regionale journalistiek uit het regeerakkoord af te wachten . Naar aanleiding van de resultaten hiervan zal ik de bevindingen voor de Bredase situatie in kaart brengen.

Ze wijst daarnaast op het geld dat het kabinet uittrekt voor het bevorderen van onderzoeksjournalistiek.

        

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief