Logo bredavandaag.nl
De Karrestraat.
De Karrestraat. (Wijnand Nijs)
openingstijden

Politieke reuring rond verruiming winkeltijden

  Politiek

BREDA - De aankondiging van het college om de winkeltijden zeven dagen in de week vrij te geven tussen zes uur ‘s ochtends en elf uur ‘s avonds, maakt in de Bredase politiek flink wat los.


Het CDA laat in een verklaring weten tegen de verruiming van de  winkeltijden te zijn. Ook coalitiepartij SP reurt zich. Fractievoorzitter Bas Maes heeft in de aanloop naar de bespreking tijdens de raadsvergadering van aanstaande donderdag al een reeks van meer dan vijftig vragen gesteld via de mail.

Maes spreekt van een ‘onzalig plan’. “Ook de manier waarop, over drie weken is het al 1 januari. Inwoners en winkeliers zijn niet meegenomen. Maximaal vier ondernemers zijn positief, blijkt uit de stukken. Waren er slechts drie negatief. Wij vinden dat er in elk geval deugdelijk onderzoek moet komen.”

“Je krijgt de indruk dat dit er even snel doorheen gedrukt moet worden, dat kan niet”, stelt Maes. “Het zou verstandig zijn als andere partijen ook tegen zijn.” Hij hoopt dat ondernemers en wijkraad nog inspreken.

Woordvoerder economie en ondernemerschap Caspar Rutten van het CDA stelt dat een 24-uurs consumptiemaatschappij niet in het Breda waar het CDA voor staat. “Kleine ondernemers kunnen hier niet meer tegenop. Bovendien zijn kwaliteit van leven en tijd voor elkaar in onze samenleving van groot belang. Daarvoor moet ruimte blijven. Dat moeten we beschermen.”

Volgens het CDA wordt er een oplossing gecreëerd voor een probleem dat niet bestaat. “Wij denken dat weinig kleine ondernemers, centrumbewoners én Bredanaars daar op zitten te wachten”, aldus Rutten in de verklaring.  

Tegen het zere been van het CDA is het voornemen van het college om ook op 4 mei tijdens Dodenherdenking de winkeltijden vrij te geven: “Herdenken en stilstaan bij lessen uit het verleden is juist in deze tijd van groot belang. Wij moeten als Breda op dat gebied een stapje extra zetten in plaats van tradities loslaten.”

Ook ondernemers laten op Facebook weten niet unaniem enthousiast. Ruud van Dongen van het Bierhuis reageert. "Mogen wij ook een keer vrij zijn???" Lezer Jeroen van Wijk laat weten: "Laat de gemeente dan maar namen noemen van winkels die op die tijden open willen zijn. Ik geloof niet dat ze er 10 kunnen noemen."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief