Afbeelding
Michael Janiec

Gemeenteraad tijdelijk verbannen naar saaie kantoortuin

Politiek

BREDA - Een grijs en grauw uitzicht, waar je nog de meeste inspiratie haalt uit de geparkeerde busjes bij de logistieke buren. Binnen een vooral praktisch gebouw dat gehuld is in een typische jaren negentig kantoorinterieur met bijpassend tapijt. Welkom aan de Riethil 12, de nieuwe vergaderomgeving voor de gemeenteraad. Tijdelijk, dat wel.

Het oude gemeentehuis, dat qua capaciteit eigenlijk al aan de limiet zat en facilitair stelselmatig tekort schoot, wordt de komende maanden toekomstbestendig gemaakt. Intussen betrekt de raad de alternatieve tijdelijke locatie: het gemeentelijke gebouw dat bezet wordt door leerwerkbedrijf ATEA-groep.

Er wordt nog druk overlegt over hoe de burgemeester gepositioneerd wordt

“De tijdelijke locatie is eigendom van de gemeente en wordt gebruikt door ons gebruikt. Dus we weten wat we hier aan faciliteiten hebben en het is groot genoeg”, zegt Katja Hakze, projectmanager bij Gemeente Breda.

Intussen gaat de vaste locatie op het gemeentehuis flink aangepakt worden: “Alle meubels moeten eruit en die zullen op andere plekken terugkomen. We willen ook iets doen aan de slechte isolering tussen de raadzaal en de trouwzaal. De presentatiemogelijkheden worden anders, zodat je vanuit elke zitplek alles kan zien.” Ook wordt de collegekamer, evenals de commissiekamer aangepakt.

De raadsadviseurs en betrokkenen bij het project vanuit de gemeente bekijken de nieuwe ruimtes

Vanaf 7 december vergadert de gemeenteraad op deze tijdelijke locatie aan de Riethil. Waar het allemaal om te doen is? Het nieuwe vergadermodel. Na jarenlang zoeken naar de beste aanpak, worden nu definitieve stappen gezet op vlak van implementatie.

Als eerste zijn de raadsadviseurs polshoogte gaan nemen. Deze donderdagavond, zodra de essentiële inboedel, zoals de stoelen en naambordjes erin staan, begint de raad officieel deze met de wekelijkse samenkomsten op de nieuwe locatie.

Waar het tijdens vergaderingen in het verleden veelal neerkwam op vragen stellen aan het college, draait het bij het nieuwe vergadermodel om meer flexibiliteit en ruimte voor beeldvorming en debat met de stad. Bovendien zijn er elke week nu vergader- en bespreeksessies, en komen geregeld door burgers geagendeerde onderwerpen op de agenda in een burgersessie.

De raad werkt nog steeds vanuit een vooraf genomen besluit, maar tijdens de nieuwe beeldvormende sessies wordt dat besluit eerst uitgebreid objectief aan de tand gevoeld door middel van een op vragen beruste sessie. Minimaal een week later wordt de knoop definitief doorgehakt. Raadsleden kunnen vanwege de verkregen informatie in de beeldvormende sessie dan alsnog ervoor kiezen in hoeverre zij aan die discussie wensen deel te nemen.

De tijdelijke huisvesting van de gemeenteraad oogt niet bijzonder, maar heeft een zee aan ruimte.

“In het nieuwe model kunnen we de wijze van behandeling veel beter afstemmen op de behoefte/aard, dit komt de kwaliteit van de behandeling en uiteindelijke besluitvorming ten goede”, raadsadviseur Ruud Schoenaker licht verder toe.

“Het B-O-B-model (beeldvormend, oordeelsvormend, besluitvormend, red.) is de kern van de nieuwe aanpak. In sommige gevallen, bij een voor de hand liggend besluit, kan de eerste besluitvormende, evenals de oordeelsvormende fase, overgeslagen worden. Evenals dat er met eerdere informatie begonnen wordt vanuit een oordeelsvormende sessie.”