Logo bredavandaag.nl
foto Gemeente Breda
foto Gemeente Breda

Aanpak krioelende maden in GFT-bakken blijkt te duur

  Politiek

BREDA - Het vaker legen van GFT-bakken in de zomer om krioelende maden te voorkomen, blijkt een kostbare zaak. Dat schrijft wethouder Paul de Beer aan de raad.


De Beer kreeg van de raad de opdracht de plagen aan te pakken in de motie ‘maden in gft afvalbakken’, naar aanleiding van enkele tientallen klachten afgelopen zomer. Vaker GFT-afval ophalen in zomermaanden zou naar schatting jaarlijks €400.000 tot €500.000 kosten volgens het college.

Alsnog de ophaalfrequentie op korte termijn verhogen naar vaker dan eens per twee weken vraagt om een verhoging van €4,50 aan afvalstoffenheffing per huishouden. De motie kent geen financiële dekking vooralsnog, dus er moet er volgens De Beer op z’n minst een gericht bezuinigingsplan worden meegegeven.

Er zijn meerdere oorzaken die het opvoeren van de ophaalfrequentie bemoeilijken. Zo beschikken de inzamelploegen van afval over onvoldoende personeel. Uitbreiding zou nodig zijn nodig, want volgens Arbo-wetgeving mogen de huidige personeelsleden maar een bepaald aantal routes per dag rijden. ‘De routes zijn hierop afgestemd’, aldus de wethouder van duurzaamheid in een brief aan de gemeenteraad.

Daarnaast zou inhuur van extra voertuigen om afval mee op te halen in die zomerperiode onzeker zijn, waardoor minstens vijf nieuwe voertuigen moeten worden aangeschaft. Beschikbare reservevoertuigen bij Afvalservice kunnen vanwege duurzaamheidseisen nog één jaar meegaan, terwijl tussen aanschaf en oplevering van nieuwe voertuigen minstens een jaar zit.

Een andere bemoeilijkende factor is het nog lopende VANG-project. Het duurzaamheidsproject, dat volgend jaar in de laatste fase zit, vraagt om capaciteit en werkt met inzamelwijken. De bijhorende routes zijn nog niet optimaal aldus De Beer, het overgaan naar een wekelijkse inzameling van GFT-afval zou een zware druk op de Afvalservice leggen en invloed hebben op het op uitkomsten van VANG.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief