Logo bredavandaag.nl
Wijnand Nijs

Onder voorwaarden extra geld voor verbouwing Mezz

  Politiek

BREDA - De Bredase gemeenteraad is met frisse tegenzin bereid 4,5 ton extra beschikbaar te stellen voor de noodzakelijke verbouwing van Mezz.  “We moeten de weeffouten uit het verleden herstellen”, stelde Peter Bakker (GroenLinks), initiatiefnemer van de besproken bespreeknotitie.


De verschillende partijen zien wel graag dat het college voorwaarden stelt aan het beschikbaar stellen van de uiteindelijke benodigde 1,8 miljoen. De verschillende fracties moeten de komende weken het nog wel eens worden over die voorwaarden, zoals revolverende inkomsten, bredere verhuur en cultureel ondernemerschap én realisatie van de kleine zaal.

“We willen de verbouwingskosten alleen betalen, als ze de verbouwing kleine zaal zelf realiseren”, stelde Eddie Förster (VVD). “Mezz moet de zaal meer verhuren. We willen Mezz meer een maatschappelijke rol geven.” Ook Peter Vissers (Breda ‘97) is voorstander van het herstellen van weeffouten, net als Dirk Uyl (SP). Vissers wilde wel weten of de verbouwing niet in 2018 kan plaatsvinden. Uyl greep terug naar de oorspronkelijke beslissing om de verbouwing, van toen 1,35 miljoen euro, goed te keuren. “Dat staat voor ons nog steeds overeind. Breda verdient een poppodium.”

Petra Koenders (PvdA) zou graag zien dat er een constructie komt waarbij een beter renderend Mezz meer huur gaat betalen. De extra kosten van de verbouwing zouden wat PvdA betreft uit de Cultuurbegroting zou moeten komen. “Dat is keuzes maken.” Bakker wees erop dat dit kan betekenen dat muzieklessen duurder worden. Uyl ziet dat niet zitten. “De basis moet op orde. En niet daar gekke dingen toe te voegen, Mezz blijft een poppodium.”

Peter Elbertse (Fractie Elbertse/Groeneweg) toonde zich sceptisch. “Zijn we niet een tweede NAC aan het organiseren? Mezz heeft 2,5 miljoen gevraagd, wij zeggen 1,35 miljoen. Mezz geeft aan dat een kleine zaal noodzakelijk is, als wij daarvoor het geld niet geven, dan heeft dat consequenties. Ik gun Mezz van alles. We moeten het goed doen, of niet.”

Elbertse stelde voor te onderzoeken de Mezz te verkopen en eventueel het poppodium te herhuisvesten. Uyl: “Wat wil u met Mezz? Het is en blijft een poppodium, geen commercieel vergadercentrum.”

Mieke Nuijen (D66) maakte duidelijk dat D66 ook bereid is 450.000 euro te voteren. “Wij verwachten wel cultureel ondernemerschap.” De Bie: “Dat is oom wat Mezz wil.” Yvonne de Heer-Seveke wees op de verantwoordelijkheid van de gemeente om als verhuurder de zaken op orde te hebben. “Laten we nu de beslissing nemen.” Een aantal fracties wilde weten of de 1,8 miljoen nu wel genoeg is. “Dit is geen aanbesteding, maar dit is serieus doorgerekend. Ik heb daar vertrouwen in”, stelde wethouder Marianne de Bie (D66) in een reactie.  Waar het extra geld vandaan komt? “Als u zegt dit vinden we belangrijk, dan ga ik kijken waar ik het geld kan vinden. Waar dat is, kan ik nu niet zeggen. Dat kan een meevaller zijn.”

Wethouder Marianne de Bie (D66): “2018 is niet haalbaar”, haalde ze sommige fracties uit de droom dat een verbouwing komend jaar nog zou kunnen. “Dan hadden we 1 oktober een beslissing moeten nemen.”

Volgens wethouder De Bie kan bij positieve beslissing in februari leiden tot voorstel tot een begrotingswijziging. Mogelijk dat tijdens de komende debatraad in december een motie kan worden aangenomen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief