Logo bredavandaag.nl

Politieke nieuwkomer Arjen van Drunen: ‘Breda moet stad zijn voor iedereen’

  Politiek

BREDA - Over een paar maanden mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Arjen van Drunen, 23 jaar, geboren in Wagenberg en via Made in Breda terecht gekomen. Kandidaat voor PvdA.


In het dagelijks leven is hij werkzaam bij Future Communication in Utrecht. Daarnaast is hij presentator bij zondagmiddagcafé Spraakvermaak in Terheijden. In Breda woont hij samen met zijn vriendin Anouk. Vier jaar lang was hij burgerlid van de PvdA Drimmelen en twee jaar secretaris van de PvdA Brabant. Nu staat hij tweede op de lijst van de PvdA Breda.  

Waarom bij deze partij?
“Ik ben al zes jaar lid van de PvdA. Zij komen op voor mensen die naar mijn mening wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Je hebt partijen die leveren wat zij denken dat mensen willen, maar de PvdA vraagt wat ze nodig hebben. Dat staat me heel erg aan. Een voorbeeld is wat Miriam (Haagh, wethouder) op dit moment voor Bredanaars doet die moeite hebben met lezen en schrijven.. Niet alleen van hier heb je de oplossing, maar naast de Bredanaar gaan staan en kijken wat ze nodig hebben.”  

Waarom wil je in de gemeente Breda politiek actief zijn?
“De belangrijkste reden is dat het heel moeilijk wordt om in Breda aan een woning te komen. De woningprijzen zijn in Breda namelijk erg gestegen. Ik vind dat Breda een stad moet zijn voor mensen met een grote en een kleine beurs.”

“Toen ik net in Breda kwam wonen ben ik door de PvdA Breda gevraagd om een scoutingscommissie op te zetten voor de Bredase Raad. Daar zaten heel veel goede gesprekken tussen met verschillende mensen die uiteindelijk ook op de lijst zijn gekomen. Daar raakte ik enorm gemotiveerd door, omdat het zo’n leuk team is.”

Wat is je eerste politiek herinnering?
“Het is een beetje een open deur misschien, maar dat is toch de aanslag op het World Trade Center. Ik was toen zeven en dat maakte diepe indruk. Wat ik later heel bijzonder vond was dat de toon toen verhardde in het politieke debat. Op het moment dat het slecht gaat, verlangen mensen naar politici die heel duidelijke taal spreken. Anders heb je voor veel mensen afgedaan. Dat is hetzelfde met de economische crisis.”

Wat hoop je te bereiken als je in de raad komt?
“Breda is een stad met twee gezichten. We winnen heel veel prijzen op het moment, zoals de Beste Binnenstad, maar als je bijvoorbeeld het Ginneken vergelijkt met Tuinzigt is dat een wereld van verschil. Het lijkt me enorm interessant als je één week per jaar een klas van het Ginneken zou wisselen met een klas in Tuinzigt. Dan worden twee werelden dichter bij elkaar gebracht. Ik wil graag dat het allemaal wat gemêleerder wordt.”

“Dat geldt ook voor de woningbouw. Er moet altijd ruimte zijn voor sociale huur. Wat ik graag zou doen is een plan in de raad maken waarbij de coalitie en oppositie er samen voor zorgen dat Breda voor iedereen toegankelijk blijft. Ik vind dit zo’n groot probleem dat we met de hele politiek een vuist moeten maken. Als we dit niet binnen nu en twee jaar aanpakken, wordt Breda echt een stad voor de elite.”

Welke portefeuille ambieer je?
“Ik wil graag aan de slag met woningbouw, onderwijs en veiligheid. Ik denk echt dat een dak boven je hoofd, goed onderwijs voor kinderen en veilig opgroeien heel belangrijk is. Ik vind daarbij wel dat als volksvertegenwoordiger de portefeuille niet het belangrijkste is. Je moet je oor te luisteren leggen bij de inwoners.”

Wie is je politieke voorbeeld?
“Die heb ik niet. Ook nooit gehad. Ik haal veel meer inspiratie uit mooie initiatieven. Bijvoorbeeld in Breda zijn twee meiden van mijn leeftijd Buddy to Buddy gestart. Daar laat ik me door inspireren of andersom. Een jaar geleden was er groots in het nieuws dat Alberto Stegeman een onderzoek had gedaan. Donkere jongens werden bij kroegen in Breda veel vaker geweigerd dan in bijvoorbeeld Den Haag en Groningen. Dan borrelt het bij mij echt op. Ik haal er kracht en inspiratie uit om dit onrecht te bestrijden.”

Heb je ambities binnen de landelijke politiek?
“Nee, politiek dicht bij de mensen past het beste bij mij. Politiek waarbij de slager, de bakker of de buurvrouw je aanspreekt spreekt mij het meeste aan. Voor lokale politiek wil ik vol gaan.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief