Logo bredavandaag.nl
Raadsvergadering 12 oktober 2017
Raadsvergadering 12 oktober 2017 (Wijnand Nijs)
gemeenteraadsverkiezingen

Nieuwe politieke beweging in Breda: Volmondig Ja

  Politiek

BREDA -  Gemeenteraadsleden Els Groeneweg en Peter Elbertse gaan onder de naam Volmondig Ja de verkiezingen in. De nieuwe partij - beweging - streeft naar een nieuwe open bestuursstijl in Breda.


Ook zegt Volmondig Ja te streven naar meer zeggenschap en invloed van de burgers en ‘een politiek die boven alles een gemeenschappelijk belang dient.’  De nieuwe beweging heeft naar eigen zeggen zo’n zeventig mensen die zich nu inzetten. Het is nog niet bekend wie er op de kandidatenlijst komen en wie de lijsttrekker wordt. “Dat maken we in januari bekend”, aldus Peter Elbertse.

De belangrijkste doelstelling voor Volmondig ja? “Verandering teweeg brengen sowieso en dan vooral een andere bestuursstijl tot stand brengen. In hoeverre je daarin slaagt, hangt natuurlijk af van het aantal zetels dat je weet te veroveren.”

De aanpak die Volmondig Ja voorstaat verschilt van de huidige manier van werken. “Nu komt er na de verkiezingen een coalitieakkoord waarin alles wordt vastgelegd. Dat willen wij niet. Wij willen een raadsbreed akkoord over thema’s voor de komende vier jaar.”

Elbertse refereert aan zijn eigen ervaring. “Ik heb als lid van de coalitie en als lid van de oppositie in de raad gezeten. Als lid van de coalitie moet je vier jaar op je handen zitten”, merkte hij. Als oppositielid krijg je weinig voor elkaar.

“We willen politiek bedrijven op inhoud, een constructieve dialoog aangaan en oplossingsgericht samenwerken. En we omarmen de mondige burgers die zich mede verantwoordelijk voelen en zich inzetten voor de kwaliteiten van de stad en omliggende dorpen”, aldus Elbertse.

Elbertse en  Groeneweg stapten eerder dit jaar uit het CDA. Samen zitten ze nu in de raad als Lijst Elbertse/Groeneweg. Dat blijft ook tot de verkiezing zo.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief