Logo bredavandaag.nl

Politieke nieuwkomer Lorenzo van der Weiden: ‘Verbinding leggen tussen jong en oud’

  Politiek

BREDA - Over een paar maanden mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Lorenzo van der Weiden, 18 jaar, geboren en getogen in Breda. Kandidaat voor 50plus.


In het dagelijks leven is hij student aan het Florijn college in Breda waar hij de opleiding Bank en Verzekeringswezen volgt. Naast zijn studie hockeyt hij bij Push, waar hij ook achter de bar te vinden is. Verder werkt hij in een café in de binnenstad van Breda.

Waarom bij deze partij?
“50plus komt op voor jong en oud. Het landelijk programma is ook een totaalprogramma, waarin onderwijs en maatschappelijke onderwerpen als zorg en immigratie in voor komen. Dat zijn goede standpunten waar ik me in kan vinden.”

Hoeveel jaar ben je al lid van 50plus?
“Ik ben al anderhalf jaar lid van de partij.”

Waarom wil je in de gemeente Breda politiek actief zijn?
“Ik ben zelf geboren en getogen in Breda. Ik heb mijn hele leven hier en weet wat er speelt. Ik houd me veel bezig met de maatschappelijke bezigheden om me heen. Ik werk in de horeca en bij Push, daardoor weet ik wat er speelt in de stad.”

Wat is je eerste politiek herinnering?
“Ik was een jaar of 11/12 oud. Mijn vader mocht gaan stemmen voor de verkiezingen in 2012. HIj nam me mee naar het stembureau en ik mocht het grote papier meenemen naar het kantoor. Ik zag allemaal namen, maar ik wist destijds niet waar ze voor stonden. Nu ik wat ouder ben, weet ik waarom.”

Wie is je politieke voorbeeld?
“Die heb ik niet. Ik zie op internet heel vaak wel fragmenten voorbij komen van mensen die een leuke debatstijl aannemen of op een goede manier een punt duidelijk maken. Dan denk ik van ‘wow dat is wel gaaf hoe ze dat doen’. Ik kijk meer een beetje van mensen af, hoe ze het doen. Maar ik heb niet echt een voorbeeld.”

Welke portefeuille ambieer je?
“Ik heb wel nagedacht over onderwijs of evenementenbeleid. Ik werk in de horeca, weet wat er speelt. Onderwijs ambieer ik ook. Ik zit zelf op het MBO en weet hoe de doorstroming is naar het HBO en het bedrijfsleven. Mensen hebben heel veel capaciteiten op het MBO, maar dat wordt vaak onderschat.”

Wat hoop je te bereiken als je in de raad komt?
“Ik hoop, omdat ik graag de portefeuille onderwijs wil, de verbinding tussen jong en oud te leggen. Wij jongeren weten veel van technologie af. Ouderen hebben het verhaal van vroeger hoe ze dingen toen oplosten. In het bedrijfsleven bijvoorbeeld. Dat we die verhalen uit kunnen wisselen.”

Heb je ambities binnen de landelijke politiek?
“Ik denk er wel eens over na, speculeer er wel eens over. Op dit moment niet, ik concentreer me op de raad en zit nog op school. Dat moet je gewoon aankijken. Als het heel goed gaat en je wordt ervoor gevraagd of ze stellen het voor, dan sta ik er wel voor open.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief