Afbeelding

Politieke nieuwkomer Ate de Jong: ‘Betrokken zijn bij Bredase ontwikkelingen’

Politiek

BREDA - Over een paar maanden mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Ate de Jong, 36 jaar en nu alweer zo’n zeventien jaar woonachtig in Breda. Kandidaat voor Trots Breda/OPA.

De Jong heeft gewerkt als logistiek manager in Oosterhout, gaat binnenkort een mooie reis maken en is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een sportieve Bredanaar welteverstaan, want ieder jaar is hij bij de Singelloop te vinden. Mountainbiken, fitnessen en hardlopen; hij doet het allemaal.

Waarom bij deze partij?
“Ik kwam in contact met de zoon van Yvonne (de Heer-Seveke, fractievoorzitter Trots Breda/OPA). Ik vertelde mijn verhaal over mijn werk en dat ik binnenkort iets anders ga doen. Toen vertelde hij wat hij doet voor de gemeenteraad. Dat vond ik interessant om me daar eens in te verdiepen. Vervolgens heeft hij me uitgenodigd voor het fractieoverleg.”

Waarom wil je in de gemeente Breda politiek actief zijn?
“Om bij de ontwikkelingen die er spelen in Breda betrokken te raken. Er gebeurt genoeg. Trots heeft als voordeel dat het echt alleen om lokale politiek gaat en opkomt voor alle inwoners van jong tot oud. Verder is er geen sturing vanuit een landelijke politieke partij.”

Wat is je eerste politiek herinnering?
“De moord op Pim Fortuyn is iets dat ik me nog goed kan herinneren.”

Wie is je politieke voorbeeld?
“Lokaal bekeken Yvonne. Als ik kijk naar hoe gepassioneerd ze is, betrokken en hoeveel werk ze verzet; daar heb ik wel respect voor.”

Welke portefeuille ambieer je?
“Ik heb logistiek en economie gestudeerd, dus in infrastructuur en mobiliteit. Daar heb ik kennis van. Interessante ontwikkeling voor Breda is het project Smart City met de nieuwste technieken, zoals bijvoorbeeld het verlichten van de Grote Kerk met gekleurde LED verlichting. Verder de "Positive Drive App met slimme verkeerslichten" en het verbeteren van de mobiliteit door het aanpakken van verkeersknelpunten in de stad, zoals de kruising noordelijke rondweg - Konijnenberg en zuidelijke rondweg - Fatimastraat. Ook het project "Logistics Community Brabant" is belangrijk om na te gaan of er in Breda voldoende ruimte is voor logistieke bedrijven om zich hier te vestigen.”

Wat hoop je te bereiken als je in de raad komt?
“Zorgen dat er goede en beheersbare evenementen kunnen worden georganiseerd; bijvoorbeeld dat BredaLive op het Chasséveld kan blijven. Dat is iets dat me als eerste binnen schiet. Verder dat er voldoende werkgelegenheid blijft en er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn en dat we vooral trots mogen blijven op deze mooie stad!”

Heb je ambities binnen de landelijke politiek?
“Eerst dit en wie weet wat de toekomst brengt.”