De carnavalsraad in de Grote Kerk, dinsdag 6 februari 2018.
De carnavalsraad in de Grote Kerk, dinsdag 6 februari 2018. (Michael Janiec)

Kleurrijke carnavalsraad in Grote Kerk: 'Aye aye aye, GFT vol maaie' (foto's)

  Politiek

BREDA - In het bijzijn van talrijke carnavalsvierders hebben de Bredase prinsen carnaval de Bredase politiek op ludieke wijze aan de tand gevoeld. Sommige hebben gelachen, sommige hebben geklapt, maar de serieuze toon is niemand ontgaan.


De Grote Kerk veranderde in een mengelmoes van kleuren, maar vooral ook in een ludiek panel voor talrijke reflecties op de bedreven politiek in en rondom Breda van afgelopen jaar. Relatief zware onderwerpen werden slim verpakt in anekdotes en figuurlijke spraak.

De Bredase gemeenteraad kreeg het een en ander te verduren

Als centrale punten noemden de acht carnavalsprinsen de kliko-problematiek. Met name dat daar veel om te doen is geweest en dat eigenlijk weinig mensen zitten te wachten op maden in de afvalbak of zoveel verschillende afvalcontainers in de tuin. "Aye aye aye, GFT vol maaie", klinkt de songtekst van een nieuwe versie van Vader Abraham's klassieker. Prins Babbelonius van 't Aogje (Princenhage), verzoekt het college om mee te zingen. Ongemak volgt, al kunnen ze er zelf wel om lachen.

Meer draagvlak voor lokale evenementen en (carnavals)verenigingen bleek ook een onderwerp waar een aantal prinsen bij stilstonden. Want gekort worden op subsidies, terwijl de economie weer in de lift zit, daar wordt niemand blij van."Beste raad, wat is uw nalatenschap? Feesten verdienen meer ondersteuning, ondanks het gebrek aan sluitende exploitatie", merkt Prins Ad XVII op van het Bosuilendorp (Ulvenhout). 

De traditie in stand houden op een respectvolle manier staat voorop bij de Prins Adrianus de 52e van Boemeldonck: "Carnaval draait niet om de Sodom en Gomorrah van de randstad met apres ski, maar om samenkomen." 

Prins Daan, die namens Breda zelf de prinsenrol wederom op zich neemt, kwam met elf punten namens de kersverse Bredase Carnavalsparij. De lichtvervuiling van de nieuwe rechtbank mag "best wel even dimmen". De vernieuwing van de A58, daar is het ook om te doen: "Niet de A58 verlagen, maar juist een hoge muur bouwen", meldt Prins Daan. "Ook om de Baron buiten de deur te houden", grapt hij.

Tot slot werkt ook de Baron van Ginneken flink in op de lachspieren van de aanwezigen: "Merijn Scheifes was verantwoordelijk voor de meeste moties in het afgelopen jaarm Jesse Klaver is niet de enige in de politiek met ADHD." Hij refereert daarnaast ook naar een mooie actie van Depla op TV, waarbij de burgemeester Tilburg als een soort van Breda-Oost noemde.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief