Logo bredavandaag.nl
Jumbo opent een nieuw concept in Breda: de eerste Foodmarkt van Nederland, 6000 vierkante meter groot. foto Wijnand Nijs
Jumbo opent een nieuw concept in Breda: de eerste Foodmarkt van Nederland, 6000 vierkante meter groot. foto Wijnand Nijs

Winkels zeven dagen per week langer open, ondanks verhit debat

  Politiek

BREDA - Raadsleden die elkaar vliegen afvangen, een reeks moties en amendementen en slimme trucjes - SP met een bierviltjes-motie - om alsnog buiten de orde van de vergadering een punt te maken. De mogelijkheid voor winkels om langer open te blijven hield de gemoederen bezig. Toch komt de mogelijkheid er.


Na een soms verhitte discussie werd het voorstel van het college aangenomen, weliswaar met een amendement dat een beperkte openingstijd op 4 mei. Die houdt in dat Breda de landelijke richtlijn volgt, namelijk dat winkels op deze dag om 19.00 uur moeten sluiten. Op andere dagen mogen winkels van 06.00 uur ‘s ochtends tot 23.00 uur ‘s avonds open blijven. De uitzondering blijft vooralsnog de zondag van de Singelloop. In tegenstelling tot nu zouden winkels open mogen zijn als Singelloop en Ondernemersfonds een passend plan zouden presenteren. Dat is nu niet aan de orde, aldus het college.

Wethouder Boaz Adank (VVD, economische zaken) mocht de afgelopen weken tijdens verschillende sessies van de gemeenteraad met regelmaat zijn voorstel toelichten en verdedigen. Dat deed hij ook donderdagavond in reactie. “We zeggen nu, het is zeven dagen gelijk”, vatte hij het voorstel samen. De VVD-fractie in de raad hamerde op het waarom van dit voorstel: “Het niet meer van deze tijd om ondernemers te beperken in het ondernemen.”

Henk van der Velde (PvdA) probeerde tevergeefs het voorstel verder af te zwakken. “Het gaat ons te ver om de openingstijden van 22.00 tot 23.00 uur. We zien wel dat er op zondag wat moet gebeuren.” Van der Velde wilde de extra openingsmogelijkheden beperken tot verlengde openingstijden op zon- en feestdagen 09.00 tot 19.00 uur ‘s avonds. Hij kreeg hiervoor geen meerderheid in de raad.

Tijdens het debat diende lijst Elbertse/Groeneweg met steun van TROTS en GroenLinks een motie in die werd aangenomen. Peter Elbertse stelde dat de verruiming van de winkeltijden ook verruiming van laad- en lostijden inhoudt. “Dat vraagt om maatwerkoplossingen, bijvoorbeeld voor de Ginnekenweg. Waar laden en lossen aan de voorzijde zou moeten plaatsvinden, maar via Zandbergweg plaatsvindt.”

Op de motie kwam wel commentaar dat dit gaat om een specifiek geval, maar een meerderheid van de raad zag wel de noodzaak van maatregelen. Een motie waarin werd opgedragen de effecten van deze verruiming op de wijkwinkelcentra te monitoren haalde het niet. Wethouder Adank gaf aan dat dit al geregeld is.

Caspar Rutten (CDA) gaf aan waarom zijn partij tegen het collegevoorstel stemde: “Dit voorstel lost geen probleem op, maar creëert er een.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief