Onderzoek naar de Anneville Eik zorgde dinsdag voor lange files rond knooppunt St. Annabosch.
Onderzoek naar de Anneville Eik zorgde dinsdag voor lange files rond knooppunt St. Annabosch. Perry Roovers /SQ Vision

‘A58 als energiebron en opslag voor zonnewarmte’

Politiek

BREDA - De verbreding van de A58 moet worden gekoppeld aan de omvorming van de snelweg naar een zogenaamde ‘duurzame energiecorridor’. De snelweg zou kunnen fungeren als bron van energie én als opslag van zonnewarmte.

De gemeente Breda heeft daarvoor een intentieverklaring ondertekend, samen met regio Hart van Brabant, Metropoolregio Eindhoven, Enexis en Rijkswaterstaat.

In de intentieverklaring spreken de partijen af te kijken naar de mogelijkheid voor het opwekken van duurzame energie rond de snelweg. Breda gaat samen met de eerder genoemde partijen kijken welke duurzame energie-opties mogelijk zijn.

“De nieuwe stap biedt ook kansen om in de aangrenzende gebieden aan de A58 gelijktijdig de duurzame energie-opties voor opwekking en opslag op grote schaal te kunnen ontwikkelen”, schrijft wethouder Paul de Beer (D66) in een brief aan de raad. “Het gaat om energie uit wind, zon en warmte. Mogelijk kan ook opwekking én opslag van zonnewarmte in het wegdek realiteit worden.”  

Onderzoek, dat al gestart is, moet duidelijk maken welke maatregelen kunnen worden ontwikkeld. Het gaat om een flink deel van het traject van de A58, namelijk van Eindhoven tot aan de aansluiting met de A16 ten zuiden van Breda. De maatregelen zouden ook moeten bijdragen aan de doelstelling van de gemeente Breda om in 2044 CO2-neutraal te zijn.

De Bredase energie-coöperaties gaven afgelopen jaar al een voorzet in de discussie. Zij zagen vooral ook mogelijkheden met zonnepanelen op de geluidswallen langs de weg.