gemeenteraadsverkiezingen

Bredase Stadspartij: ‘Bredase vlag prominent in raadzaal’

  Politiek

BREDA - De Bredase stadspartij wil een Bredase stadsfiets, een nieuwe versie van het Verhaal van Breda, de Bredase vlag in de raadzaal en een samenvoeging van een aantal wijkraden. Dat, en meer, blijkt uit het verkiezingsprogramma dat de partij deze week presenteerde.


De partij gaat zoals eerder gemeld met lijsttrekker Paul de Jong de verkiezingen in. Daarnaast bestaat de kandidatenlijst uit nog zeventien andere kandidaten. De topvijf bestaat naast De Jong uit Mitchel Buijsse, Birgit Giepmans, René Mol, en Mirjam van de Mortel.

In het 12 pagina’s tellende verkiezingsprogramma maakt de pas eind vorig jaar ontstane partij duidelijk waar ze voor staat, maar ook wat er de afgelopen jaren niet goed is gegaan. De partij hekelt de vele afsplitsingen in de raad, wat de betrouwbaarheid van de politiek volgens de Stadspartij geen goed heeft gedaan.

“Breda verdient een stadsbestuur dat uitsluitend het belang van Breda en haar inwoners vooropstelt. Wat dat betreft heeft de huidige gemeenteraad er een puinhoop van gemaakt. Op deze manier vormen zij een bedreiging voor houdbaarheid van datgene waar we juist trots op willen en kunnen zijn”, zo staat te lezen.

Andere punten die de Stadspartij belangrijk vindt zijn een stabiele citymarketing organisatie die ‘het merk Breda definieert, bewaakt, bestaande activiteiten verbetert of efficiënter maakt en verantwoordelijk is voor stadspromotie in samenwerking met bewoners, ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen’ en het investeren in de bekendheid en het gebruik van de Parel, een lokale munt waarmee consumenten en bedrijven lokaal zaken doen om zo de geldstromen binnen de gemeente te houden en de lokale economie te versterken.

Lijsttrekker De Jong is geen onbekende in de Bredase politiek, al bemachtigde hij nog nooit een raadszetel. Al sinds 2006 is hij politiek actief. In 2009 begon hij met de Partij voor de Openheid, later sloot hij zich aan bij Gemeentebelangen. In die periode bleek ook dat hij eerder veroordeeld was voor carjacking. Als nummer twee van de lijst zag hij in 2014 dat zijn partij net geen zetel bemachtigde.  Afgelopen najaar verliet De Jong samen met een aantal anderen Gemeentebelangen om verder te gaan als Stadspartij.

De volledige kandidatenlijst Bredase Stadspartij 
1. Paul de Jong - Centrum
2. Mitchel Buijsse - Centrum
3. Birgit Giepmans - Tuinzigt
4. René Mol - Hoge Vucht
5. Mirjam van de Mortel - Brabantpark
6. Salima Matthijssen - Heuvel
7. Sander Diske van Dijk - Ginneken
8. Omar Ben Azzouz - Tuinzigt
9. Daniël Nielander - Heuvel
10. Lars Hobma - Haagse Beemden
11. Natascha de Kok - Fellenoord
12. Danny Melfor - Heuvel
13. Edwin Couweleers - Raamsdonksveer
14. Amir Nabizade - Sportpark
15. Jimmy Prins - Princenhage
16. Bülent Ayyildiz - Spijkenisse
17. Hans Diepenhorst - Galder
18. John Leunisse - Drie Hoefijzers