Verkiezingsprogramma GroenLinks 2018. Jos Koniuszek overhandigt het programma aan lijsttrekker Peter Bakker.
Verkiezingsprogramma GroenLinks 2018. Jos Koniuszek overhandigt het programma aan lijsttrekker Peter Bakker. (GroenLinks)
gemeenteraadsverkiezingen

GroenLinks: Schulden aanpakken; betaalbare zorg

  Politiek

BREDA - GroenLinks Breda zet in op een gezonde toekomst voor Breda: een groene gemeente met goed-geïsoleerde, energiezuinige woningen en schone lucht. Daarnaast wil de partij onder meer een eerlijke kans voor iedereen.


Dat staat in het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de partij. Het verkiezingsprogramma werd uitgereikt door de huidige fractievoorzitter en GroenLinks Breda-veteraan Jos Koniuszek aan de lijsttrekker Peter Bakker.

GroenLinks Breda wil in Breda de welvaart eerlijk delen en armoede en schuldproblemen snel aanpakken. Daarnaast wil de partij goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor alle inwoners van Breda.

Het verkiezingsprogramma draagt de titel ‘Voor Verandering, naar een groen, sociaal en open Breda’. Per them geeft de partij aan wat de belangrijke punten zijn. Als het gaat om duurzaamheid wil GroenLinks dat particuliere woningen uit de jaren ’60/’70 ook duurzaam worden. “In bijvoorbeeld wijken als Brabantpark verleiden we mensen om gezamenlijk het onderhoud en de isolatie van hun woningen onder handen te nemen. Een gemeentelijk team ondersteunt deze aanpak en zoekt oplossingen voor mensen die onvoldoende geld hebben om te investeren in onderhoud en verduurzaming”, zo stelt de partij.

Verlichting in de openbare ruimte moet zo energiezuinig mogelijk worden en stads- en streekbussen gaan rijden op elektriciteit of waterstof. “Breda bepleit bij de provincie dat alle bussen in Breda uitstootvrij worden”, betoogt de partij. Breda moet als het aan GroenLinks ligt uitsluitend groene elektriciteit inkopen, waar mogelijk van Nederlandse bodem.