Coffeeshops balen van Bredase starheid 'We worden gediscrimineerd'

  Politiek

BREDA - In Tilburg en Eindhoven mogen binnenkort buitenlanders weer naar de coffeeshops, in Breda niet.  Daar blijft het zogenaamde 'ingezetene criteria' gehandhaafd. Margriet van der Wal van de vereniging Actieve Bredase Coffeeshops (ABC) vindt dat onzin. “We worden gediscrimineerd.”


Van der Wal snapt niks van Bredase vasthoudendheid aan de regel die een paar jaar geleden werd ingevoerd. “We strijden al jaren voor gelijkheid voor coffeeshops in Nederland en dat is nu voor niets. Er wordt gezegd dat coffeeshops alleen buitenlanders in de winkels willen omdat dan de omzet vergroot, maar we willen ook een gastvrije stad zijn en minder dealers op straat. Zolang je een zwarte markt hebt, zullen dealers deze invullen. Juist om deze reden heeft Eindhoven gekozen om buitenlanders in de shops toe te laten.”

Ze baalt van de verschillen tussen de verschillende gemeentes en de manier waarop de landelijke overheid met de coffeeshops omgaat.  "We zijn de dupe van de strijd tussen de burgemeesters en overheid onderling.” De vereniging geeft de strijd om andere regels niet op. “We hebben al drie verzoeken naar Depla gestuurd”, zegt Van der Wal. “Deze zijn bedoeld voor hogerop, maar ze blijven liggen bij de burgemeester. Het enige wat we willen is gelijkstelling. We zijn nu aan het zoeken naar een strategie om hiermee om te kunnen gaan.”

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief