Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018.
Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018. Michael Janiec

Breda Media Debat: Botsen op afval, bestuurlijke vernieuwing en auto’s (video)

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Vooraf aan de avond dat het geel-zwarte NAC Breda een legendarische dubbele seizoen zege boekte op Feyenoord, vocht een tal van met retoriek gewapende politieke formaties het in hun clubkleuren uit op lokaal grondgebied. De politieke arena, het restaurant van zorghuis Elisabeth, bleek een snikhete aangelegenheid. De onderwerpen droegen verder bij aan een verhit debat.

Dertien partijen namen het tegen elkaar op tijdens dit debat. Ze waren verdeeld over zes onderwerpen, daarbij kwamen telkens minstens drie partijen aan woord. Vanwege het oneven getal kreeg de top-vijf van Bredase partijen bij de vorige verkiezingen twee onderwerpen. De overige acht lokale partijen kregen een onderwerp en mochten inhaken bij nog één onderwerp met de wildcard.

Is het systeem met de ondergrondse restafvalcontainers mislukt, nu op verschillende plaatsen zakken met rommel naast de bakken blijven staan? Nee, betoogt D66 lijsttrekker Tim van het Hof. Er ligt ook een taak voor de burgers zelf. Beboeten dan maar? Nee, eerst goed informeren. Door bijvoorbeeld op de containers te vermelden wat te doen als ie vol is of niet opent, aldus Miriam Haagh (PvdA).

Gediscussieerd werd er verder over horeca in de binnenstad, het wonen aan de randen van de dorpen, tegenprestaties voor mensen in de bijstand, bestuurlijke vernieuwing en ruimte voor auto’s in de binnenstad.

Bekijk het debat hier: