De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth.
De dertien lijsttrekkers van de Bredase politieke partijen gaan met elkaar het debat aan over zes onderwerpen tijdens het Breda Media Debat van BredaNu, BredaVandaag en BN DeStem bij Elisabeth. (Michael Janiec)
gemeenteraadsverkiezingen

Breda Media Debat: Wat met de groei van horeca in het centrum? (video)

  Politiek

BREDA - De horeca ongeremd laten floreren of juist meer regulieren? Raakt de binnenstad uit balans door de ongeremde groei van de horeca? Worden vergunningen te makkelijk vergunningen verleend en met alle gevolgen van dien? Bob Bergkamp (CDA) Bas Maes (SP) en Paul de Jong (Bredase Stadspartij).


Bob Bergkamp is een voorstander van groei. “We zijn trots op Bredase horeca en binnenstad. Laten we daarin groeien, maar wel de coffeeshops het centrum uit werken.” Lijsttrekker Bas Maes van de SP erkent de waarde van groei, maar is iets voorzichtiger: “Groei is niet het probleem, maar waarom vallen er gaten?”

Paul de Jong van de Bredase Stadspartij bekijkt het liever van de andere kant: “De leegstand is niet goed, maar er zijn betere alternatieven voor horeca, zoals winkels en musea.”

Cees van Horst, die z’n wildcard inzet namens BOB, pleit voor een liberale aanpak: “Concurrentie is goed voor de prijzen, dus laat die horeca zich ontwikkelen. Denk vrij”, is de boodschap.

Geen van de deelnemers in dit debat toont zich voorstander van de verruiming van winkeltijden. Terwijl SP pleit voor een fellere aanpak van vastgoedeigenaren, met desnoods ‘een stok tussen deur’,  toont de CDA zich liberaler. “De markt zelf, evenals vraag en aanbod, bepaalt de ontwikkeling uiteindelijk.”