Cees van der Horst en Bob Bergkamp in Breda Media Debat
Cees van der Horst en Bob Bergkamp in Breda Media Debat (Michael Janiec)
gemeenteraadsverkiezingen

Breda Media Debat: De plek van de fiets en auto in de binnenstad (video)

  Politiek

BREDA - Moeten auto’s in de binnenstad plaatsmaken voor groen en fietsers? BOB, GroenLinks en 50PLUS verschillen van mening tijdens het Breda Media Debat. “Ooit iemand met een tv onder zijn arm op de fiets gezien?”


Voorrang voor auto, voetganger of toch de fietser? De Bredase binnenstad slibt dicht en iets of iemand moet terrein inleveren. 30% van de fietsers voelen zich in het centrum onveilig, bleek uit onderzoek van de ANWB. Daarnaast, de binnenstadbewoners geven de groenvoorzieningen een magere 6.7. Wat is - ook in de letterlijke zin - hierin de middenweg?

De lijsttrekker van BOB, Cees van der Horst, ziet de auto als een praktisch instrument. Want een fiets; ‘daar neem je geen tv mee achterop’, meent hij. Volgens Peter Bakker van GroenLinks koopt de consument juist vaak zulke zaken online. Een temperamentvolle discussie tussen beide lijsttrekkers volgt.

“Webshops dragen niks bij aan de binnenstad”, luidt de reactie van Van der Horst. Hij beredeneert dat de binnenstad ook voor mensen buiten Breda aantrekkelijk moet blijven, waarop Bakker grapt dat Van Der Horst het meer te doen heeft met Belgen dan Bredanaars.

De lijsttrekker van BOB pareert met de opmerking: “Als je gaat flyeren in centrum, dan komen meesten niet uit Breda.” Hierop antwoordt Bakker slinks: “De mensen uit Antwerpen komen gelijk in een opstopping terecht hier.”

Joep Taks pleit namens 50PLUS voor een betere infrastructuur voor fietsers: “De stad moet bereikbaar blijven, maar met meer voorrang aan bijvoorbeeld fietsstraten.” Elbertse zet de wildcard in namens Volmondig JA! en voegt toe: “De Annastraat, Molenstraat zijn een ergernis, omdat auto’s door voetgangersgebied gaan. De parkeergarages staan leeg, dus waarom niet een lager tarief voor die garages om auto’s daarheen te krijgen?”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief