VVD Breda

VVD en Volkspartij Breda: ‘Schaf afvalpasjes af’

  Politiek

BREDA - Breda moet de manier van afvalscheiding aanpassen. Dat is de conclusie die Volkspartij Breda trekt uit de enquête die door de partij is gehouden. Inmiddels heeft ook de VVD de kwestie aangekaart in een Actieplan Afval.


Beide partijen stellen wijzigingen van het pas ingevoerde systeem voor naar aanleiding van signalen uit de bevolking. Volkspartij Breda stelt voor het systeem met de pasjes op non-actief te stellen en daar later wellicht op een andere manier mee om te gaan. De VVD deelt dat standpunt.

Daarnaast zouden volgens de Volkspartij de kliko’s in de zomer vaker opgehaald moeten worden en moet een spoedberaad met de raad een oplossing voor ouderen opleveren. De partij wijst er in de petitie ook op dat burgers een verantwoordelijkheid hebben. “De gemeente moet echter wel dienstbaar en faciliterend zijn.”

Zo’n 1900 mensen vulden de enquête van de Volkspartij in. “Meer dan 70% van de deelnemers ervaart het afvalsysteem negatief. Een sterke meerderheid geeft het een onvoldoende. En 78% geeft aan dat het niet bijdraagt aan een schonere stad.”

“Je ziet dat het leeft”, zegt Jurriaan Paulus van Pauwvliet daarover. “Dat nu ook de VVD voorstellen heeft gedaan, dat juich ik alleen maar toe. Dat is een duidelijk signaal, dat veel mensen het systeem als problematisch zien. Niet iedereen is negatief, maar gezien het aantal reacties zijn er te veel ergernissen. Daar moeten we iets mee.”

De VVD lanceerde deze week een actieplan afval. Daarin stelt de partij dat mensen zelf moeten bepalen hoeveel en welke kliko’s ze willen hebben. Ook wil de VVD meer ondergrondse containers. Deze zouden vaker geleegd moeten worden. Waar nodig zouden bewoners alsnog een restafval-kliko moeten kunnen krijgen.

Als het aan de VVD ligt hoeft dat niet ten koste te gaan van de mate van afvalscheiding in de gemeente. “We kunnen nog steeds het goede doen zonder in te leveren aan comfort. En het is echt geen hogere wiskunde, maar een kwestie van gezond verstand”, stelt lijsttrekker Thierry Aartsen in een verklaring.

Wethouder Paul de Beer liet afgelopen week al weten ‘de opdracht van de raad uit te voeren’. “De wethouder zegt heel makkelijk, ik krijg een opdracht van de gemeenteraad. Die voer ik uit”, geeft Jurriaan Paulus van Pauwvliet aan. “Je kunt daarmee de discussie sluiten en de bal bij de gemeenteraad leggen, of kijken wat we kunnen doen om het samen op te lossen. Er komt een duidelijk signaal van de bewoners. Daar moet je naar kijken.”

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief