gemeenteraadsverkiezingen

Liveblog verkiezingen Breda: VVD grootste bij voorlopige uitslag

  Politiek

BREDA - Breda gaat deze woensdag naar de stembus. In dit liveblog vind je de laatste updates over de verkiezingen, met door de dag heen opkomstpercentages en in de avond de voorlopige uitslagen. Kom geregeld terug voor updates en volg ons op Facebook om niks te missen.


00.20 uur: Het ziet er nu naar uit dat de VVD elf zetels zal hebben. Dat is er een meer dan bij de vorige voorlopige uitslag. De winst voor VVD gaat ten koste van de zetel die de Volkspartij Breda zou hebben. Er moeten nog vijf stembureaus binnen komen. Dit betekent dat er nu zo'n 68.340 stemmen geteld zijn. De opkomst wordt nu geschat op 50,3%.

23.35 uur: VVD komt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2o18 als grootste naar voren. Bij de derde uitslag van de avond heeft de VVD tien zetels, dat zijn er twee meer dan in 2014. D66 verliest twee zetels en komt daarmee op zes. CDA blijkt gelijk ten opzichte van 2014 met zes zetels. Breda'97 en Volkspartij Breda zijn de enige twee lokale partijen die waarschijnlijk een zetel hebben. Ook van deze uitslag maakte BredaVandaag een livestream.  

22.59 uur: Bij de tweede tussentijdse uitslag kwam de VVD weer als grootste naar voren met 23.3% van de stemmen. Daarop volgde CDA met 15.2% en D66 met 13%. 50Plus heeft twee zetels weten te bemachtigen. Ook de Volkspartij Breda en Breda '97 lijken een zetel te pakken.

Er waren bij deze uitslag zevenenzestig stembureaus binnen. Dit is goed voor 47.525 stemmen.  Er moeten nog vijfentwintig bureaus binnen komen. BredaVandaag maakte een livestream van de presentatie en interviewde daarna nog politici.  

22.42 uur: Bij de tussentijdse uitslag waren negentien stembureaus binnen. Dit is goed voor 9786 stemmen. Er moeten nog van drieënzeventig bureaus uitslagen binnen komen.

22.21 uur: De eerste tussentijdse uitslag is net door burgemeester Paul Depla in het stadskantoor gepresenteerd. Voorlopig lijkt VVD weer de grootste partij te worden. Daarop volgend het CDA en de D66. Hierbij was 25% van alle stemmen binnen. BredaVandaag maakte een livestream van de presentatie en interviewde daarna nog politici.  

21.50 uur: Het is een drukke boel in het stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan in Breda. Veel politieke partijen zijn hier aan het wachten op de uitslag van de gemeenteraads verkiezingen. De meer dan negentig stembureaus in Breda zijn druk bezig met het tellen. De eerste tussentijdse uitslag komt om 22.00 uur

18.07 uur: Inmiddels heeft 31,1% van de inwoners in Breda hun stem uitgebracht. In 2014 was dat rond dit tijdstip 29,8%.

16.16 uur: CDA-raadslid en kandidaat heeft zijn 50 jaar oude Daf omgetoverd tot stemtaxi. De eerste die zich meldde voor een ritje was lijsttrekker Peter Vissers van Breda'97. Rutten nam deze rit zonder problemen aan, blijkt uit het filmpje dat hij liet maken.

 

15.10 uur: Burgemeester Paul Depla heeft een rondje gemaakt langs de Bredase stembureaus en zelf ook zijn stem uitgebracht. Dat deed hij bij Huize Raffy.

 

15.09 uur: 21,9% heeft inmiddels gestemd in Breda. In 2014 was dit rond dit tijdstip 20,3%. De opkomst in Breda lijkt daarmee iets beter dan in de Amsterdam en Rotterdam, waar een iets lagere opkomst wordt gemeld. In 2014 stemde uiteindelijk iets minder dan 48% van de stemgerechtigden. Verschil met toen is dat er deze woensdag ook gestemd mag voor voor het referendum over de 'sleepwet'.

13.12 uur: Het opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen is inmiddels 16,2%. In 2014 was het op dit tijdstip 16,3%. 

12.02 uur: Wat koos Breda in 2014 ook al weer. We frissen je geheugen op met de uitslagen van 2014, inclusief interactieve graphic.

11.51 uur: Bij Stembureau Stadskantoor staat een flinke rij kiezers, meldt Henk Schol via twitter. Met foto, als bewijs.

De rij in het Stadskantoor, woensdagochtend 11.51 uur. foto Henk Schol

11:19 uur: Op Station Breda is het stembureau dit keer bij de picknicktafels aan de Belcrumzijde geïnstalleerd. Daar is gedurende de ochtend een constante stroom aan stemmers. De nieuwe plek vergt nog wel een kleine aanpassing, een extra scherm voor de privacy.

10:39 uur: Eerste opkomstcijfers bekend: 7,4% van de stemgerechtigden heeft al gestemd. (In 2014 was dit 7,3%).

09:33 uur: Voor de niet-stemmers: We hebben een overzicht van de opvallendste standpunten van de partijen plus linkjes naar het volledige programma. Mocht je je daar deze woensdag toch in willen verdiepen.

08:55 uur: Gestemd? Doe mee aan de digitale exitpoll van BredaVandaag, zodat we om 21.00 uur een indicatie kunnen geven van het stemgedrag van de Bredanaar.

08.00 uur: Nog aan het twijfelen? Voor Breda zijn er drie Stemwijzers. Eentje van BN DeStem, een van de gemeente en een gemaakt door NAC-supporters waarmee je kunt kijken hoe elke partij over NAC denkt. Linkjes vind je hier

07.30 uur: De stembureaus zijn open. Kijk hier waar je het dichtsbijzijnde bureau kunt vinden.