Michael Janiec
gemeenteraadsverkiezingen

Constante stroom stemmers op station Breda

  Politiek

BREDA - Pal voor de informatieborden op Station Breda staat een grote vlag met ‘Stembureau’ erop. De stemlocatie op het centraal station opereert dit keer bij de picknicktafels aan de Belcrumzijde. Na de ochtendspits meldt zich een constante stroom stemmers.


Een paar schotten tussen in de picknicktafels bakenen het stembureau af. Een viertal stemhokjes wordt ondersteund door een tafel met vier medewerkers die de stemmers door het proces begeleiden.

Eric Goossens, projectleider namens de gemeente tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, ijsbeert langs het stemlokaal. “De doorstroom gaat tot dusver prima, we zitten nu op een andere locatie hier op het station. Het is nog niet optimaal, want er moet nog een paar schotten erbij komen voor meer privacy”, vertelt Goossens. In de loop van de dag wordt dat nog opgepakt volgens de projectleider.

Om 5.15 uur opende het stembureau. “Er stond sindsdien geregeld een aardige rij te wachten hier, maar het is nog vroeg”, volgens Corné Damen, die namens de gemeente het bureau ondersteunt. Stilzitten en niks doen is er niet bij in elk geval. “Er is sprake van een goede opkomst, zeker aangezien het nog zo vroeg op de dag is”, beredeneert Damen.

Een familie van drie loopt voldaan weg bij de stemhokjes. Waarom stemmen ze? “Onze democratische plicht voldoen”, antwoordt de vader. Geheimzinnigheid volgt wat betreft de - gezamenlijke - stemkeuze: “We weten het niet echt van elkaar”, grapt hij. Ruud (33) is in elk geval duidelijk in z’n keuze: “Een partij die werkt aan een duurzame samenleving.” Ruud even later: dus op GroenLinks.

Yasin (22) staat in het hokje, z’n vader, Ziya, kijkt nog de even de kat uit de boom: “Vorige keer stemde ik voor de partij van Rutte, maar dit jaar weet ik het nog niet.” Yasin volgt de politiek niet uitgebreid, maar gaat voor een partij die het op parlementair niveau doorgaans goed doet: D66. “Omdat ze centrumrechts zijn en ook progressief denken. GroenLinks sprak mij ook aan, maar die zijn iets te links”, licht de zoon toe.

Volg ons liveblog over de verkiezingen

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief