De uitslagenavond van de raadsverkiezingen op 21 maart 2018.
De uitslagenavond van de raadsverkiezingen op 21 maart 2018. (Amber Kuijs)
gemeenteraadsverkiezingen

Verpletterende zege VVD; rol lokalen geminimaliseerd

  Politiek

BREDA - De VVD heeft een verpletterende verkiezingsuitslag behaald. De liberalen hebben elf van de 39 zetels bemachtigd. Daarmee heeft de partij van lijsttrekker Thierry Aartsen drie zetels meer dan in 2014.


De VVD is bijna twee keer zo groot als de partijen die daarop volgen: zes zetels voor D66 (-2) en CDA (-/+0). Daarna volgt GroenLinks met vijf zetels(+2)  en SP (-2) en PvdA met 4 (+/-0). 50Plus komt met twee zetels nieuw in de raad, Breda’97 met 1 (-1).

De verschuiving naar rechts is ten koste gegaan van de kleine lokale fracties. BOB, van oud-VVD-raadslid Cees van der Horst keert niet terug, TROTS/OPA van Yvonne de Heer ook niet. De uit afsplitsingen ontstane partijen Volmondig Ja en Volkspartij Breda haalden net de kiesdeler niet. De Bredase Stadspartij bleef ver van een zetel verwijderd. Peter Vissers is met zijn Breda’97 nog de enige puur lokale partij die in de Bredase gemeenteraad zit.

De nieuwe raad kent daarmee acht fracties, waar dat er de afgelopen jaren elf waren. Het kan de effectiviteit van het vergaderen vergroten. Of het ook een slagvaardig college gaat opleveren, dat moet de komende weken blijken. Als te doen gebruikelijk gaat winnaar VVD het initiatief nemen voor een eerste oriëtatie.

De zetelverdeling:
VVD: 11
D66: 6
CDA: 6
GroenLinks: 5
SP: 4
PvdA: 4
50Plus: 2

Breda'97: 1
Trots/OPA: 0
BOB: 0
Volkspartij Breda: 0
Volmondig JA: 0
Bredase Stadspartij: 0  

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief