De bijeenkomst in het stadskantoor, wachten op de uitslagen.
De bijeenkomst in het stadskantoor, wachten op de uitslagen. (Wijnand Nijs)
gemeenteraadsverkiezingen

Analyse: Formatie nieuw college flinke puzzel voor VVD

  Politiek

BREDA - Tijdens de verkiezingsavond houden de lijsttrekkers van de verschillende het bij algemeenheden als het gaat om de formatie van een nieuw college. Maar duidelijk is dat dit wel een uitdaging gaat worden.


Want als Breda donderdag wakker wordt, heeft het een opgeschudde raad, waarin de VVD met afstand de grootste partij is. De liberalen zijn van 8 naar elf zetels gegaan en hebben daarmee een verpletterende uitslag neergezet. Coalitiepartners D66 en SP verliezen ten opzichte van vier jaar geleden. D66 van 8 naar 6, SP van 6 naar 4. De PvdA van Miriam Haagh blijft op vier zetels.

Daarmee is voortzetting van de afgelopen drie jaar niet meteen vanzelfsprekend. Getalsmatig zou de coalitie daarmee verder kunnen, immers met 25 van de 39 zetels is dat een ruime meerderheid. De vraag is of een dergelijke college recht doet aan de uitslag. Want dan wordt voorbij gegaan aan winnaar GroenLinks, dat van 3 naar 5 zetels springt en graag mee wil doen.

Maar wellicht wil ook 50Plus, dat met twee zetels in de raad komt, wel aanschuiven. Aan de VVD om tijdens de eerste ronde langs de partijen duidelijkheid te krijgen over de wens van de meerderheid van de raad.

Daarbij zal lijsttrekker Thierry Aartsen vast terugdenken aan vier jaar geleden. Toen ging de VVD samen met D66 in op het advies van informateur Paul Frissen, namelijk om samen de hoofdlijnen uit te schrijven en dan te kijken welke andere partijen zouden kunnen aanschuiven. Daarop gingen PvdA, CDA, SP, Breda’97 en GroenLinks met elkaar aan tafel en stond de winnaar buitenspel. Die nachtmerrie wil de grote winnaar vast niet nog eens meemaken.

Mogelijk komt ook het CDA weer in beeld. Die partij behield misschien wel verrassend de zes zetels die het vorige keer ook had. In de afgelopen jaren was de fractie gehalveerd door weglopende fractieleden. Lijsttrekker Bergkamp heeft er nooit een geheim van gemaakt weer wethouder te willen worden.  

Daarmee zou ook het college dat acht jaar geleden zat weer in beeld kunnen komen. Namelijk VVD (11), GroenLinks (5), CDA (6) en D66 (6).Voor de hand liggend is zo’n coalitie met een wel heel grote meerderheid (28) niet.

Ook een drie partijen coalitie zou mogelijk zijn in allerlei varianten. Daarbij komt ook de PvdA weer in beeld. Wethouder en lijsttrekker Miriam Haagh ligt bij alle partijen goed en wordt breed gewaardeerd voor haar functioneren.

Aartsen en co kunnen de puzzel daarmee op veel verschillende manieren leggen. Met welke partijen de eigen standpunten het meest kunnen worden ingevuld, moet de komende weken duidelijk worden. Zeker is wel, dat de Bredase raad flink is opgeschud.