Logo bredavandaag.nl
De uitslagenavond van de raadsverkiezingen op 21 maart 2018.
De uitslagenavond van de raadsverkiezingen op 21 maart 2018. (Amber Kuijs)
gemeenteraadsverkiezingen

GroenLinks: ‘Wij willen voluit meedoen voor het college’

  Politiek

BREDA - GroenLinks ziet in de verkiezingswinst van drie naar vijf zetels voldoende aanleiding om als serieuze partner formatiegesprekken aan te gaan voor een nieuw college. Dat zegt lijsttrekker Peter Bakker in een eerste reactie


“Het is een schitterende uitslag, bijna historisch”, vat Bakker de avond samen. GroenLinks is na grote winnaar VVD (11), D66 (6) en CDA (6) de vierde partij van de stad geworden met vijf zetels, gevolgd door SP en PvdA (ieder 4).

Met welk gevoel wordt Bakker dan wakker na de verkiezingsavond? “Met het gevoel dat wij voluit mee kunnen doen voor het college. Dat moet kunnen met deze uitslag. Ik neem aan dat wij in beeld zijn.”

Coalitiepartijen D66 en SP verliezen. Doorgaan met dezelfde partijen als afgelopen drie jaar is voor Bakker niet logisch. “Daar zitten ook teleurstellingen. Ik denk dat als je de kiezer recht wilt doen, dat je dan breder moet kijken dan wat er nu zit.”

Met vijf partijen tussen de 6 en 4 zetels heeft de VVD een behoorlijke puzzel te leggen, ziet ook Bakker. “Ik stel voor om daar goed de tijd voor te nemen, en ook vooral naar de inhoud te kijken waar je elkaar kunt vinden. Ik denk dat je de stad het meeste plezier doet met de grootste gemene deler qua inhoud.”

Waar dat op uit zo kunnen komen? “Als de VVD het (de formatiegesprekken, red.) niet verprutst, wordt het misschien iets links-liberaals.” VVD-lijsttrekker Thierry Aartsen houdt de kaarten nog tegen de borst. "We hebben mooie cijfers, daar zijn we trots op", verwijst hij naar de eigen resultaten. Praten over de coalitievorming noemt hij woensdagavond te vroeg. "Wij gaan het eerst eens even vieren." 

D66 ging van acht naar zes zetels. VVD-wethouder Paul de Beer. "Daar kun je niet blij mee zijn, omdat je van de acht afkomt, al was die achtste zetel vier jaar geleden bijna een geleende zetel", relativeert De Beer, verwijzend naar de verkregen restzetel destijds. "Dat was echt een beetje mazzel." Of coalitieonderhandelingen moeizaam gaan worden, durft hij niet te zeggen. "Verkiezingen zijn altijd een resetmomentje, altijd. Dus je moet altijd de dag erna goed kijken wat de uitslag is en hoe je die moet interpreteren. Daar kun je pas iets zinnigs over zeggen als je daar goed naar hebt gekeken." 

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief