Bas Maes tijdens de uitslagenavond van de verkiezingen, 21 maart 2018.
Bas Maes tijdens de uitslagenavond van de verkiezingen, 21 maart 2018. (Amber Kuijs)
gemeenteraadsverkiezingen

SP teleurgesteld: ‘Hoopt dat inzet gewaardeerd wordt’

  Politiek

BREDA - SP-lijsttrekker Bas Maes is helder over de rol die zijn partij kan spelen bij formatiebesprekingen voor een nieuw college. "Als je een derde van je zetels verliest, dan past terughoudendheid."


De SP-leider zag zijn partij van zes naar vier zetels gaan. "In de vorige periode verdubbelden we van drie naar zes. Nu ga je van zes naar vier, dat is toch een teleurstelling. Ik had gehoopt stabiel te blijven."

Over de uitslag is hij duidelijk. "Daar word je niet vrolijk van. Teleurstellend. Vier jaar lang hebben we de stad mee bestuurd, maar zijn we toch ook zichtbaar geweest op straat. Dan hoop je dat dat gewaardeerd wordt."

Maes had gedacht meer PVV-stemmers te kunnen verwelkomen. Je had verwacht dat die ook bij ons terecht zouden komen, omdat wij ook redelijk uitgesproken zijn in bepaalde thema's. Dat lijkt onvoldoende gebeurd. Maar het is lastig daar in totaal iets over te zeggen. We moeten ook kijken wat er in de verschillende wijken is gebeurd."

En nu? "Wij gaan dit verwerken. Na het fractieoverleg gaan we kijken wat ons standpunt is." Over de formatie heeft hij wel een gedachte. "Het wordt een ingewikkelde puzzel", vermoedt Maes. VVD plus links? "De vraag is of de VVD daarop zit te wachten. Ik wens Thierry veel wijsheid toe."

PvdA
Arjan van Drunen, nummer twee op de lijst van de PvdA, duidt de uitslag voor zijn partij. "Als dit het mag zijn dan zijn we heel tevreden. Je ziet door het hele land PvdA verliezen. Dat zou echt fantastisch zijn. Dan worden we beloond voor het goede beleid van de afgelopen jaren. Dat is echt de Miriam Haagh bonus."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief