Afscheid van de raadsleden die niet terugkeren in de nieuwe raad. In totaal zwaaiden er 22 raadsleden af, woensdag 28 maart 2018.
Afscheid van de raadsleden die niet terugkeren in de nieuwe raad. In totaal zwaaiden er 22 raadsleden af, woensdag 28 maart 2018. (Wijnand Nijs)

Waarom luidde de klok op het Stadhuis?

  Politiek

BREDA - Donderdagavond rond half tien klonk zachtjes vanuit de nok van het Stadhuis op de Grote Markt de klok. En niet vanwege een avondlijk huwelijk, maar vanwege een nieuwe traditie: het uitluiden van de oude gemeenteraad.


 

Dus nam stadsbeiaardier Paul Maassen het oudste én het jongste raadslid mee naar de zolder van het stadhuis, na afloop van de raadsvergadering waarin afscheid genomen werd van 115 jaar raadservaring, ingebracht door 22 raadsleden.

Op die zolder trokken Yvonne de Heer (TROTS/Opa) en Rick Zagers (VVD) aan het touwtje dat de klepel van klok Jan in beweging bracht. Daarmee brachten de twee het bescheiden geluid van de oudste klok van Breda voort. “Jan stamt uit 1403 en is daarmee ouder dan de klokken in de Grote Kerk”, introduceerde de beiaardier de klok.

Aan het klokgelui ging een uitvoerig afscheid vooraf. Burgemeester Paul Depla sprak elk afzwaaiend raadslid toe, stond stil bij mooie, moeilijke en grappige momenten en roemde de inzet van de volksvertegenwoordigers.

Meerdere malen, bij onder meer Merijn Scheifes (GroenLinks), Sanne Bijlsma (PvdA) en Malu Vermeer (VVD), ging het over het in de lucht houden van meerdere schoteltjes. Daarmee gaf Depla aan hoe lastig het is om raadswerk te combineren met werk en gezin.

De raad verloor veel ervaring. Dat is elke keer zo, zag ook afzwaaiend demissionair wethouder Alfred Arbouw (VVD). “Maar het is opvallend dat er nu veel raadsleden met vier jaar ervaring vertrekken”, constateerde burgemeester Depla. “Dat is tekenend voor de zwaarte van het raadslidmaatschap.”

Donderdag is er eveneens een bijeenkomst van de gemeenteraad, maar dan in de nieuwe samenstelling. Dan worden de raadsleden geïnstalleerd, ook in de verbouwde raadszaal. 

Bekijk foto's van de afscheidnemende raadsleden