Logo bredavandaag.nl
LINK Fotografie

Breda heeft een nieuwe raad met ‘groenste, sociaalste progressiefste’ fracties

  Politiek

BREDA - Acht fractievoorzitters introduceerden donderdagavond hun teams op uitnodiging van burgemeester Paul Depla. Dat gebeurde op luchtige wijze, maar met een serieuze ondertoon. “Want we gaan elkaar veel zien.”


De korte kennismaking met een grap en een grol gaat van groot naar klein. Dus mocht VVD-fractievoorzitter zijn elftal als eerste presenteren. “Plus twee in de dug-out”, verwees hij naar de burgerraadsleden, die eveneens werden geïnstalleerd.

Nadat oud-wethouder Bob Bergkamp zijn CDA-team presenteerde kregen de andere fractievoorzitters de smaak te pakken. Tim van het Hof (D66) noemde zijn fractie de ‘meest progressieve fractie’ van de raad. Peter Bakker (GroenLinks) ging daar op verder: ‘de meest groene en meeste linkse van de raad.’

Miriam Haagh (PvdA) vertaalde haar vier leden tellende fractie naar het ‘mooiste en meest vooruitstrevende deel van de raad’.

Bas Maes (SP) presenteerde zijn fractie als ‘de grootste socialistische partij’. Joep Taks (50PLUS) zag zijn kans schoon. “We zijn de grootste winnaar in Breda.” Peter Visser (Breda’97) vormt de enige eenmansfractie in de raad. Hij toonde zich strijdbaar en vol humor. “Wij zijn de grootste lokale partij.”

Daarna was het tijd om de eed of de belofte af te leggen voor de raadsleden en de burgerraadsleden. “Gefeliciteerd, u bent raadslid voor de gemeente Breda”, herhaalde burgemeester Paul Depla 39 keer.

Na de felicitaties van familie en vrienden, was het tijd voor de groepsfoto. Acht fracties, 39 namen. Met nu nog vijf wethouders die benoemd zijn als raadslid. Patrick van Lunteren (SP), Paul de Beer en Marianne de Bie (D66), Miriam Haagh (PvdA) en Boaz Adank (VVD). Dat maakt de kans groot dat na afronding van de formatie al weer nieuwe raadsleden worden aangesteld.

Wordt vervolgd.

 



FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief