Mobilane Leersum

Breda mogelijk gastheer klimaattop Zuid-Nederland

  Politiek

BREDA - Breda heeft zich kandidaat gesteld voor een klimaattop voor Zuid-Nederland op 4 juni. Die dag willen overheden uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg vastleggen welke maatregelen zijn gaan nemen om te zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en meer duurzame energie.


De top sluit aan bij het manifest dat afgelopen week gelanceerd werd in Brabant onder de noemer Klimaatstroom Zuid. Breda was een van de aanjagers van dat document. Inmiddels hebben al veel Brabantse gemeenten zich achter dit manifest geschaard.

Als eerste actie krijgen 1433 raadsleden in Brabant een brief vanuit de Brabantse Energie Alliantie ondertekend door de Bredase wethouder Paul de Beer. In die brief wordt gevraagd om in de nieuwe raadsperiode prioriteit te geven aan duurzaamheid. “Op verzoek van Ed Nijpels gaat deze brief inmiddels naar alle raadsleden in Nederland”, laat de Beer weten.

De Beer ziet in Breda een logische keuze voor de top ‘als je ziet dat er deelnemers uit Zeeland en Limburg moeten komen, dan ligt Breda centraal.’ “Een definitieve locatie is nog niet bekend, maar wij hosten het graag.”

Naar verwachting komen 4 juni enkele honderden vertegenwoordigers van gemeenten bijeen.