Installatie van de nieuwe wethouders en discussie over val vorige college en het nieuwe akkoord.
Installatie van de nieuwe wethouders en discussie over val vorige college en het nieuwe akkoord. (Wijnand Nijs)

‘Drie wethouders VVD in nieuw college Breda’

  Politiek

ACHTERGROND - VVD, D66 en PvdA lijken elkaar gevonden te hebben in de vorming van een nieuw college. Dat lijkt ook een keuze voor een coalitie waarbij de VVD de verkiezingswinst optimaal kan uitnutten.


Want bij deze driepartijencoalitie is de machtsverhouding helder: VVD levert 11 zetels, D66 6 en PvdA 4. Daarmee is een logische verdeling van de wethoudersposten 3 voor VVD, 2 voor D66 en 1 voor PvdA. Een verdeling waarmee elk van deze drie partijen naar verwachting kan leven.

En dat VVD drie wethouders wil leveren, dat is duidelijk, melden bronnen rond de VVD. Dat is in deze formatie voor de hand liggend. Een coalitie met CDA in plaats van PvdA maakt dat al minder logisch. Immers ook CDA heeft zes zetels, net als D66. In dat geval zou er een zevende wethouderspost moeten worden gecreëerd.

Voor CDA, dat met zes zetels en iets meer stemmen dan D66 de tweede partij van de stad is, zou deze formatie een tegenvaller zijn. Dat geldt ook voor GroenLinks. Lijsttrekker Peter Bakker maakte op de verkiezingsdag al duidelijk graag mee te regeren met de vijf behaalde zetels.

Of het daadwerkelijk tot een coalitie VVD, D66, PvdA komt, is afwachten. “Morgen (zaterdag, red.) hebben we een gesprek bij de informateur, laten we eerst eens kijken wat daar uitkomt”, reageert D66-wethouder Paul de Beer.