Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018.
Het Breda Media Debat op zaterdag 3 maart 2018. (Michael Janiec)

GroenLinks verbaasd over voorgesteld college

  Politiek

BREDA – GroenLinks voelt zich gepasseerd bij de vorming van een nieuw college in Breda. Dat laat fractievoorzitter Peter Bakker weten. Volgens hem doet de uitkomst van het informatieproces geen recht aan de uitslag, waarbij GroenLinks van drie naar vijf zetels ging.


De informateur bevestigde zaterdag dat verder gesproken wordt tussen VVD, D66 en PvdA om te komen tot een nieuw college. GroenLinks noemt dat verrassend. Bakker noemt de meerderheid van 21 een ‘uiterst smalle basis’. “Het recente verleden leert ons dat je daarmee een stabiel bestuur van de stad in de waagschaal stelt”, stelt hij, verwijzend naar de coalitie waar GroenLinks drie jaar geleden de stekker uit trok.

Volgens het teleurgestelde GroenLinks kreeg het in de gesprekken ‘slechts één mogelijkheid op collegedeelname geboden: het aanvullen van een zwaar naar rechts overhellende coalitie van VVD en CDA met in totaal 22 zetels’. “Een combinatie die ons niet het vertrouwen geeft dat er voldoende slagkracht ontstaat om werk te maken van onze speerpunten.”

De partij kreeg vervolgens niet de kans zich te voegen bij de door de haar gewenste samenstelling: VVD, D66 en GroenLinks. De partij ziet nu de PvdA die plaats innemen, tot verbazing van Bakker en co. Hij wijdt dat aan de manier waarop gezocht werd. “Het zoekproces draaide naar onze smaak nog heel weinig om de inhoud, maar des te meer om wie-met-wie, en vooral ook het aantal wethoudersposten per partij.”

In een persbericht geeft de partij aan nog steeds bereid  te zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen ‘en zo bij te dragen aan een groener en eerlijker Breda’.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief