Afscheid van de raadsleden die niet terugkeren in de nieuwe raad. In totaal zwaaiden er 22 raadsleden af, woensdag 28 maart 2018.
Afscheid van de raadsleden die niet terugkeren in de nieuwe raad. In totaal zwaaiden er 22 raadsleden af, woensdag 28 maart 2018. Wijnand Nijs

SP en GroenLinks over formatie: ‘Geen kans gekregen’

Politiek

BREDA - SP en GroenLinks vinden dat er onvoldoende getracht is een vierpartijencoalitie samen te stellen. Dat maakten de twee fracties donderdagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering waarin het rapport van informateur Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen werd besproken.

Ook werd duidelijk dat de voorgestelde coalitie van VVD, D66 en PvdA voor geen van de partijen de eerste keus was. In de gesprekken die Wijbenga van Nieuwenhuizen voerde met de fracties kwamen deze drie partijen naar voren als partners.

Thierry Aartsen (VVD) toonde zich tevreden met de adviezen van de informateur. Hij gaf maakte ook zijn oorspronkelijke voorkeur duidelijk. “Helaas bleek het niet mogelijk om met CDA een coalitie te vormen, niet in drie partijen en niet in vier partijen.”

CDA-voorman Bob Bergkamp verweet dat vooral de andere partijen. Hij vertelde contact te hebben gezocht met andere fracties, maar constateerde dat er geen wil is. De VVD én de informateur prees hij voor de open houding en het proces. Natuurlijk was hij teleurgesteld. “Wij hebben ons vernieuwd, nieuwe fractie. Laten zien dat we willen samenwerken.” Hij blikte al snel vooruit. “Na vandaag zullen wij elk voorstel bekijken op zijn waarde, en of het bijdraagt aan een beter Breda, de opdracht die wij van onze kiezers hebben gehad.”

SP en GroenLinks stapten minder luchtig over hun uitsluiting heen. Tijdens de raadsvergadering ging het er fel aan toe. Bas Maes (SP) noemde de voorgestelde coalitie een houtje-touwtje coalitie en vreesde een vechtraad, net als bij de start van het college in 2014, dat na 14 maanden klapte.  

Is dit wel een stabiele coalitie, met een meerderheid van 21 zetels, vroeg hij zich af. Daarnaast hekelde hij de snelheid. “We zijn nauwelijks twee weken verder. Ze waren bang hun plek op het pluche te verliezen”, oordeelde hij. Aartsen: “Ik denk dat dit een stabiele club is, die elkaar heeft kunnen vinden de afgelopen jaren. Met stabiele fracties, naar mijn inschatting.”

Peter Bakker (GroenLinks) verbaasde zich over het feit dat hij niet werd uitgenodigd om verder te praten over een eventuele vierpartijencoalitie. Aartsen: “Wat mij verbaast, is de verbazing. Dat wij denken hoe meer links partijen hoe beter? Mijn vraag is waarom u die deur keihard dicht heeft gegooid met CDA, dan had u ook die optie met een vierde partij kunnen bespreken. Met een smsje werd de deur dichtgegooid. Daarin stond geen woord over een vierde partij. Waarom heeft u zelf geen alternatief aangedragen?”

Bakker: “Ik heb geen uitnodiging ontvangen van de informateur gekregen.”
Aartsen: “U had toch terug kunnen praten tegen de informateur?”

Beoogd toekomstig coalitiepartner Tim van het Hof (D66)  was tevreden, al was de voorgestelde coalitie ook niet zijn eerste voorkeur. “Het is een combinatie die misschien niet meest voor de hand liggend is. Maar wel qua uitgangspunten als het gaat om bestuurlijke degelijkheid en continuïteit.”

In vergelijkbare bewoordingen sprak ook Arjen van Drunen (PvdA) zich uit. Van Drunen kreeg een waarschuwing van de SP en van GroenLinks als het gaat om het realiseren van linkse idealen. Peter Bakker wees op de verschillende standpunten bij diverse onderwerpen. “Betaalbare woningen, mobiliteit, afvalsysteem. Ik zie het nog niet bij elkaar komen. Ik geef het PvdA te doen.”

Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen is inmiddels aan de slag als formateur, nadat donderdagavond een motie met dat verzoek werd aangenomen door een meerderheid van de raad.