Oppositie praat op kasteel mee over coalitieakkoord
Oppositie praat op kasteel mee over coalitieakkoord

Oppositie praat op kasteel mee over coalitieakkoord

Politiek

BREDA - De Bredase oppositiepartijen praten de komende dagen mee over de inhoud van een coalitieakkoord. Ze zijn namens de onderhandelende partijen VVD, D66 en PvdA uitgenodigd door formateur Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen.

In verschillende sessies aan thematafels, tien in totaal, kunnen de partijen op Kasteel Bouvigne input geven over wat zij per onderwerp belangrijk vinden. “We mochten twee tafels kiezen”, geeft Peter Bakker namens GroenLinks aan. Hij verwacht ‘een open proces, waarin we tot gedeelde agenda en ambities komen’.

GroenLinks praat mee over financiën en mobiliteit. “Financiën omdat we denken dat je daar je punt kunt maken over het toekomstbestendig maken van Breda.”  Bakker gaat onder meer aandacht vragen voor duurzaamheid en ‘multiproblematiek’. “Het feit dat steeds meer Bredanaars op verschillende vlakken niet mee doen.”

Wat er precies met de tijdens de gesprekken geleverde input gaat gebeuren, is Bakker niet duidelijk. dat geldt ook voor de SP. Die partij gaat aanschuiven bij de thematafels wonen en zorg.

De SP geeft in een open brief al een schot voor de boeg. Daarin verwijst de partij met een kwinkslag met serieuze ondertoon naar de openheid van het proces en de plek van de gesprekken. Maes schrijft namens de fractie graag op ‘audiëntie op het kasteel’ te komen. “De nieuw te vormen coalitie sluit zich weer op in een ouderwets kasteel”, vervolgt hij. “Van kas naar kasteel, laat het niet het hoofdstuk zijn waarin rechts-conservatief Breda voorgoed het vertrouwen van de Bredanaars verloor. In Breda doen we het samen. Hou dat zo.”

Maes gaat de gesprekken met enige argwaan in. “Wij gaan niet ineens water bij de wijn doen bij punten die voor ons belangrijk zijn, om later daaraan medeplichtig te zijn”, licht de fractievoorzitter toe. Of zoals hij het aan Wijbenga van Nieuwenhuizen schrijft:  “Zeker als ons geen volwaardige plek in de coalitie is gegund, zou dat niet uit te leggen zijn aan de stad. Dan strijden we daar liever voor in het openbaar, op straat en in de raad.”

De verschillende oppositiepartijen hebben onderling afgestemd bij welke onderwerpen ze aanschuiven, aldus Maes. “Wij hadden ook graag over werk en inkomen gesproken, maar die viel helaas af.” In de brief herhaalt de SP tien punten die ook voor het grootste deel in het verkiezingsprogramma staan. “Die kunnen wat ons betreft zo in het akkoord voor Breda.”

Wijbenga van Nieuwenhuizen noemt het een ‘spannend proces’. “We hebben geen stukken vooraf”, licht hij de opzet toe. De ‘formatietafels’ duren twee uur. “De mensen hebben voorafgaand stukken kunnen lezen en ambtenaren kunnen bevragen, zodat ze goed geïnformeerd aan tafel komen.”

Tijdens de bijeenkomsten wordt aan elke partij gevraagd om aan te geven wat hun belangrijkste punt is. “Daarop kunnen de formerende partijen verduidelijkende vragen stellen, waarna er debat is.”

Volgens de formateur is het vervolg van deze ronde nog niet duidelijk. Ook niet of er nog zo’n ronde komt. “Je wil de stad niet te lang met demissionair bestuur.”

De gesprekken duren tot halverwege komende week.