Wethouder Patrick van Lunteren bij de Sleutel.
Wethouder Patrick van Lunteren bij de Sleutel. Wijnand Nijs

Van Lunteren: Van roeptoeteren, naar bestuurder met een eigen stijl

Politiek

BREDA - PvdA, VVD en D66 sleutelen aan een nieuw stadsbestuur voor Breda. Zonder de SP dus, zonder Patrick van Lunteren, die de eerste SP-wethouder van de stad was. Hij beraadt zich op zijn toekomst, tijdens wat zijn laatste weken als bestuurder lijken te zijn. “Er is altijd nog een paar procent kans”, houdt hij lachend een slag om de arm.

Deze middag zoekt hij het buiten het stadskantoor, zoals hij er al fietsend vaak op uit ging in de stad. “Met mensen praten, niet over”, vat hij zijn aanpak én die van de SP samen. Bij buurthuis de Sleutel aan de Vlierenbroek in de wijk Kesteren in de Haagse Beemden blikt hij terug op vier jaar bestuur, terwijl jonge buurtbewonertjes lachend voorbij lopen na een middagje watergevecht.

Het besturen was niet per se een gevecht, al was het eerste jaar in het linkse college met GroenLinks, Breda'97, PvdA en CDA, zeker geen makkie. Het was in elk geval wennen. “Het was voor mij én voor de SP voor het eerst dat we meebestuurden in de stad. Het was de vraag of het mij als persoon zou lukken om het activistische om te zetten in besturen. Vanuit de oppositie kun je veel vrijer je gang gaan en roeptoeteren, dan vanuit de coalitie. Dat is duidelijk. Je moet laten zien dat je een visie hebt hoe de stad bestuurd moet worden.”

Stempel drukken
Van Lunteren moest, zoals hij het zelf zegt, op zoek naar ‘de toon en taal van de bestuurder, met behoud van eigenheid’. “Toen ik eenmaal de vorm had met raadsfracties en ambtenaren is het me gelukt om mee te besturen en mijn stempel te drukken”, zegt hij vol overtuiging.

Trots is hij op de manier waarop Breda met jeugdzorg en het sociaal domein is omgegaan, waarbij Breda geld achter de hand hield. “Daardoor is het niet ten koste gegaan van de mensen die zorg nodig hadden.” Trots is hij ook op het aantal sociale woningen in Breda. “Daar hebben we samen met de corporaties voor een trendbreuk gezorgd. Er zouden 5000 woningen door huurverhogingen buiten de categorie sociaal gaan vallen, in plaats daarvoor hebben we er 1600 bij gekregen.”

Hij haalde jongeren uit de jeugdzorg én daklozen uit de opvang naar het stadskantoor. “Om mee te praten.” Zoals hij ook de kas in het stadskantoor introduceerde, waar ambtenaren in openheid met bewoners van de stad konden praten, bijvoorbeeld over de introductie van Breda Begroot. “Daarmee laten we Breda zien hoe dat werkt dat wikken en wegen, in de keuzes waar je voor staat.”

'De menselijke maat aanbrengen en het SP-geluid vertalen in mijn stijl'

De demissionair SP-wethouder wijst richting de fietspaden. “Hier in de Haagse Beemden wordt geklaagd over de staat van de fietspaden. Wil je dat die opgeknapt worden, of kies je voor het schrappen van de eigen bijdrage bij de WMO? Elkaars afwegingen meenemen, het goede gesprek aangaan. De menselijke maat aanbrengen en het SP-geluid vertalen in mijn stijl. Dan kun je inhoudelijke keuzes maken gebaseerd op die stijl.”

Hoe is die stijl? “Ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb vertrouwen in de mensen. Kijk naar het buurthuis hier. Natasja Donkers heeft zich daarvoor hard gemaakt nadat het buurthuis verderop dicht moest. Zij kreeg een lokaal bij de school hier. Er gebeurt inmiddels heel veel voor iedereen zoals, Inloop voor ouderen, taallessen voor nieuwkomers, aanbieden van tweedehands spullen. Het is een kloppend hart van Kesteren-Muizenberg.”

Het is hem wel bevallen, het wethouderschap, dat hij best met vier jaar had willen verlengen. “Graag zelfs. Nu de raad ook de buurtrechten heeft aangenomen, staat alles klaar om verder te gaan.” De kans lijkt klein dat hij dat mag doen, weet Van Lunteren. “Ik had nog zoveel mensen willen spreken, plannen willen uitwerken. Dat is wennen. Mijn agenda raakt leger.”

Dat heeft ook een voordeel. Sinds 2008 is Van Lunteren actief in de Bredase SP. Vanaf 2010 vier jaar als fractievoorzitter, daarna vier jaar als wethouder. “Dat zijn weken van zestig uur. Nu wordt het wat normaler.”  Het heeft zijn leven wat dat betreft veranderd. “Ik hoop dat mijn vriendin het leuk vindt dat ik wat vaker thuis ben”, zegt hij met een grote lach.

Vier jaar wijzer
Dan serieus. “Ik ben ook vier jaar wijzer. Je ziet hoe het krachtenspel zich in Breda verhoudt. Dat je ziet dat niet die 39 raadsleden en een paar wethouders de stad maken, maar de mensen in de stad. Bijvoorbeeld de invloed van ondernemers op de economische situatie. Dat is soms ook ontluisterend. De eigenaar van het CSM-terrein hebben we moeten uitleggen waar het terrein lag. Voor hem is dat een stip in zijn beleggingsportefeuille, voor ons 24 hectare midden in de stad.”

Wat gaat hij nu doen? Hij weet het nog niet. “Wil ik in de politiek blijven voor de SP? Of terug de kant uit waar ik uitkwam, van de milieuvoorlichting.” Maar eerst nog zijn klus als wethouder afmaken.