SP: ‘Meer openheid over inkomsten lokale partijen’
SP: ‘Meer openheid over inkomsten lokale partijen’ (Wijnand Nijs)

SP: ‘Meer openheid over inkomsten lokale partijen’

  Politiek

BREDA - SP Breda wil meer openheid over de inkomsten van lokale partijen. Fractievoorzitter Bas Maes heeft daartoe een voorstel ingediend tijdens het wekelijkse overleg met fractievoorzitters van andere partijen.


Maes gaat samen met griffier Paul Piket een memo opstellen over het onderwerp. Volgens Maes is die openheid een volgende stap. Eerder dienden de partijen vrijwillig hun begroting in bij de accountant van de Gemeente Breda om te controleren of er geen crimineel geld tussen zat.

Deze gegevens zijn niet openbaar gemaakt. “De accountant er naar laten kijken is een eerste stap, maar het zegt natuurlijk niets over andere vormen van ongewenste beïnvloeding”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Het is ook belangrijk om te weten of bijvoorbeeld een ondernemer, duizenden euro’s bijdraagt aan de campagne van een bepaalde partij en wat hier mogelijk tegenover staat.” Aanleiding voor het initiatief van Maes zijn de verkiezingscampagnes en de manier waarop de verschillende partijen die gefinancierd hebben. Volgens hem is dat nu niet duidelijk.

PvdA-fractievoorzitter Arjen van Drunen staat niet negatief tegenover meer openheid. “Maar laten we eerst de vorige maatregelen eens evalueren, en bijvoorbeeld ook advies vragen aan de accountant wat hij van zo’n voorstel vindt.” Haast is er niet volgens de PvdA'er. "Je ziet dat giften pas kort voor de verkiezingen gedaan worden."

Openheid over partijfinanciën is nu wettelijke geregeld. De Wet financiering politieke partijen stelt voor landelijke partijen dat alle bedragen boven de 4.500 euro openbaar moeten worden. Maes stelt een lokale variant van een giftenregister voor. Hij denkt daarbij aan opname van alle giften van bijvoorbeeld 500 euro.

D66-fractievoorzitter Tim van het Hof geeft aan dat zijn partij dat zelf al doet. “Wij publiceren alle giften boven de vijfhonderd euro al in een jaarlijks overzicht, daarin is ook te zien wat de raadsleden en wethouders afdragen.”  Hij is voor openheid, met een maar. “We moeten oppassen dat we onszelf niet gek maken. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij een partij. We houden al vanalles bij.”

Een evaluatie zou ook volgens Van het Hof goed zijn. “Want wat hebben we van deze laatste maatregel geleerd? Je moet zorgvuldig zijn met dit soort zaken, want ook dit kost geld.”