Afbeelding
Foto: VVD Breda

Iedereen toegang tot alle restafvalcontainers

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Ieder Bredaas huishouden krijgt op korte termijn meerdere pasjes voor de ondergrondse restafvalcontainers. Bovendien kun je met dat pasje dan ook in elke ondergrondse bak in de stad je restafval kwijt.

Dat hebben de coalitiepartners VVD, D66 en PvdA aangekondigd in het coalitieprogramma Lef en Liefde, dat dinsdagavond in Electron is gepresenteerd. Ook gaat het groente-, fruit- en tuinafval ‘s zomers vaker opgehaald worden als de temperatuur daar aanleiding toegeeft.

“Niemand wil dat er maden uit die bak kruipen”, verduidelijkt VVD-fractievoorzitter Thierry Aartsen de laatste maatregel. Het vorige college gaf eerder aan dat wekelijks ophalen te duur zou zijn. Nu is dus voor een flexibele oplossing gekozen, net zoals de pasjes flexibeler worden.

Het aanpassen van de afvalregeling moet bijdragen aan het goed scheiden van afval. “Je wilt niet dat mensen met dit warme weer alsnog een gft-afval bij het restvuil gooien omdat die zak wel dichtgeknoopt kan worden”, stelt Aartsen. Dat de pasjes niet helemaal afgeschaft worden heeft een reden: “Daarmee voorkom je dat mensen uit andere gemeenten hier afval gaan wegbrengen.”

Sinds de invoering van het nieuwe afvalsysteem, waarbij restafval naar ondergrondse containers gebracht moest worden, verschenen er in verschillende straten afvalbergen op straat. “Dat verschrikkelijke beeld willen we weg hebben.”