Kazerneflat Trip van Zoudtlandt in aanbouw.
Kazerneflat Trip van Zoudtlandt in aanbouw. Foto: Wijnand Nijs

WonenBreburg over coalitieakkoord: ‘Goed nieuws voor wonen in Breda’

Door: Wijnand Nijs Politiek nieuwbouw

BREDA - Het nieuwe bestuursakkoord ‘Lef en Liefde’ is goed nieuws voor het wonen in Breda. Dat zegt bestuursvoorzitter Hans Pars van WonenBreburg in een eerste reactie op het dinsdag gepresenteerde akkoord.

“Het is mooi dat het college het college voor alle Bredanaars wil zijn”, stelt Pars. “Dat zie je terug in de aandacht van ouderen en de paragraaf over zorg, maar je ziet het ook in het streven naar evenwichtige wijken qua bevolkingssamenstelling en de woningvoorraad en de aandacht voor leefbare en kwetsbare wijken.”

Pars is te spreken over de aandacht voor die wijken, waar het college jaarlijks 1 miljoen voor vrijmaakt. “Wij huisvesten veel ouderen en veel kwetsbare groepen die in kwetsbare wijken wonen. Dat is mooi om terug te vinden, dat spreekt ons aan.”

Een van de ambities die de nieuwe coalitie heeft vastgelegd is de bouw van zesduizend woningen in de komende vier jaar, waarvan 1200 in de sociale sector. Een opdracht die bij de corporaties terecht komt. Pars noemt de bouwversnelling ‘verrassend’. “Breda gaat van achtduizend in tien jaar tijd, naar zesduizend in vier jaar tijd. Dat is bijna een verdubbeling. De coalitie maakt zich het niet makkelijk.”

Toch is de ambitie volgens Pars niet onrealistisch, denkt hij. “Er is veel mogelijk, maar het is een stevige opgave. Die motor sneller op gang krijgen is de uitdaging. Er zijn genoeg locaties in de stad waar prachtige projecten gerealiseerd kunnen worden, al zijn die niet van ons”, verwijst hij naar onder meer de transformatielocaties zoals het Havenkwartier en de Gasthuisvelden. “Het gaat erom of je bepaalde procedures kunt versnellen. Daar kan de gemeente een rol spelen om dat vlot te trekken.”

Pars ziet uit naar de samenwerking. “De aandacht voor de uitbreiding van de sociale voorraad, de ongedeelde stad, aandacht voor leefbare wijken. Dat is een goede basis voor samenwerking, ik begreep dat zij die ook nadrukkelijk zoeken.”

De nieuwbouw is bovendien ook noodzakelijk. “Door de nieuwbouw voorraad te vergroten, verbetert ook de doorstroming. Als corporatie willen we die bevorderen. Het geeft ook ruimte aan de grote groep mensen die van buiten naar Breda willen komen.”